Kávészemcsék.

A fekete kávé szeretetét a génjeidnek köszönheted

Azok az emberek, akik szeretik feketén inni a kávéjukat, az étcsokoládét is jobban kedvelik – derült ki a Northwestern Medicine új tanulmányából. Az ok a génjeikben rejlik.


A Northwestern tudósai megállapították, hogy azok a kávéfogyasztók, akik egy olyan genetikai variánssal rendelkeznek, amely a koffein gyorsabb anyagcseréjét tükrözi, jobban kedvelik a keserű, fekete kávét. És ugyanez a genetikai variáns megtalálható azoknál az embereknél is, akik a keserűbb étcsokoládét részesítik előnyben a lágyabb, édesebb tejcsokoládéval szemben.

Ennek oka nem feltétlenül az, hogy a fogyasztók szeretik a fekete kávé zamatát, hanem inkább az, hogy a keserű ízt a szellemi éberség fokozásával társítják, amit a koffeintől várnak.

Ez azért érdekes, mert ezek a génváltozatok a koffein gyorsabb anyagcseréjéhez kapcsolódnak, és nem az ízleléshez. Ezek az egyének gyorsabban metabolizálják a koffeint, így az élénkítő hatás is gyorsabban elmúlik. Tehát nekik többet kell inniuk. A mi értelmezésünk szerint ezek a személyek egyenlőségjelet tesznek a koffein pszicho-stimuláló hatása és természetes keserűsége közé. Egyfajta tanult hatást látunk. Amikor a koffeinre gondolnak, a keserű íz jut eszükbe, ezért élvezik a sötét kávét, és hasonlóképpen a fekete csokoládét is

– mondta a tanulmány vezető szerzője, Marilyn Cornelis, a táplálkozástudományi prevenciós orvostudomány docense.

A tanulmányt a Scientific Reports című folyóirat december 13-i számában tették közzé. Az étcsokoládéval való kapcsolat azzal is összefügghet, hogy kis mennyiségben az is tartalmaz némi koffeint, de túlnyomórészt teobromint, egy koffeinhez kapcsolódó vegyületet, amely szintén pszichostimuláns.

A kávé és az étcsokoládé fogyasztása bizonyítottan csökkenti bizonyos betegségek kockázatát. A mérsékelt kávéfogyasztás csökkenti a Parkinson-kór, a szív- és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség és számos ráktípus kockázatát. Úgy tűnik, hogy az étcsokoládé is csökkenti a szívbetegségek kockázatát.

Forrás: MedicalXPress

A figyelmetekbe ajánljuk