wolf with open mouth

Vajon a farkas vagy a dingó erősebb? Elárulta egy szakértő!

A természet nagy ki nyerne egy bunyóban kérdésére kaphatunk most választ!


Először is nézzük meg a harcosokat külön! 

A dingók és a farkasok egyaránt társas és intelligens fajok, amelyek komplex viselkedésre és problémamegoldásra képesek. A szürke farkasok úgynevezett hiper-ragadozók, amelyek túlnyomórészt más állatokkal táplálkoznak, sok esetben nagy zsákmányállatokkal, például szarvasokkal, jávorszarvasokkal, jávorszarvasokkal és bölényekkel.

A dingók mindenevők, széles, változatos étrenddel. A gyümölcsöktől kezdve a gerincteleneken át a kisebb és nagyobb gerincesekig mindent megesznek - gondoljunk csak a gyíkokra, madarakra, wombatokra, wallabikra, oposszumokra, kengurukra és olyan vadállatokra, mint a kecskék és szarvasok. A dingók táplálékot és tetemeket is dögönyöznek.

Az aréna terepviszonyai döntő fontosságúak lennének

A dingók és a farkasok képesek nagy sebességgel, hosszú ideig kitartva mozogni, különösen nyílt terepen. Mindkettő elérheti az 50-60 kilométer/órás csúcssebességet! A dingók azonban vitathatatlanul előnyben vannak a szűk helyeken, sokkal kisebb méretük, nagyobb mozgékonyságuk és hajlékonyságuk, valamint mászó- és mászóképességük miatt. A dingók súlya általában 15 és 20 kilogramm között mozog, míg a szürke farkasoké általában 30 és 65 kilogramm között mozog, egyes hímeké pedig akár 80 kilogramm körüli is lehet.

A dingókról feljegyezték, hogy függőlegesen 2 métert ugranak és kerítésen másznak át, így sok tekintetben meglehetősen macskaszerűek. Ha tehát a harc sok akadály között és meredek terepen zajlik, ez a dingóknak előnyt biztosít. Ha azonban a harc nyílt terepen zajlik, a sokkal nehezebb, magasabb és hosszabb farkasok túl soknak bizonyulnak a dingók számára. A farkasok harapási hányadosa is nagyobb, 136, szemben a dingók 108-as értékével.

Amennyiben falkástól csapnának össze, a farkasok túl erősek. De ha egyetlen farkas elég szerencsétlen lenne ahhoz, hogy egy dingófalkával találkozzon, a mérleg erősen a dingók javára fordulhatna. Vagyis a válasz a kérdésre: attól függ.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk