Egy aligátornál is nagyobb százlábút fedeztek fel

Egy aligátornál is nagyobb százlábút fedeztek fel

Egy paleontológusokból álló csapat egy megdöbbentően nagyméretű százlábú fosszíliát mutatott be, amelyet még 2018-ban találtak egy angol tengerparton. Az százlábú jóval több mint két méter hosszú volt, és ragadozó életmódot folytathatott.


A felfedezés teljesen véletlen volt.

Valamikor 2017 áprilisa és 2018 januárja között az angliai Northumbria tartományban egy nagy homokkőtömb leszakadt egy sziklafalról, és az alatta lévő tengerpartra zuhant. Egy paleontológus, aki véletlen sétált a parton, megtalálta a követ, és felfedezte, hogy egy óriás százlábú fosszíliáját tartalmazza.

A Cambridge-i Egyetem egy csapata tanulmányozta a leletet; eredményeiket a napokban tették közzé a Journal of the Geological Society című folyóiratban.

A lény az Arthropleura családjába tartozik, és körülbelül 326 millió évvel ezelőtt élt, százmillió évvel az első dinoszauruszok megjelenése előtt. A fosszíliáról hiányzik a fej, de az állat becslések szerint nagyjából 2,5 méter hosszú lehetett, és több mint 45 kilogrammot nyomhatott.

Neil Davies, a Cambridge-i Egyetem paleontológusa, a tanulmány vezető szerzője szerint a megtalált százlábú lehetett a legnagyobb szárazföldi állat a karbon korban.

Ráadásul a kutatócsoport úgy véli, hogy a fosszília nem maga az állat, csupán egy vedlett páncél, az úgynevezett exuvium. Így még az állat pontos mérete sem biztos.

A homokkőtömb tartalmazott néhány megkövesedett növényt is a karbon időszakból, ami arra utal, hogy az óriás százlábú szárazabb, nyitottabb környezetben élt, mint korábban gondolták. Az állatok az oxigénben dús földi légkör mellett a táplálkozásuk miatt nőhettek ekkorára. Végül ez is lett a vesztük: az éghajlatváltozás és a táplálék szűkössége miatt haltak végül ki.

(Gizmodo)

A figyelmetekbe ajánljuk