Partmenti stégen táska, napszemüveg és könyv

A magyar tengerről olvasni legalább annyira üdítő, mint csobbani benne egy nagyot. A nyári, balatoni álmodozáshoz most négy kihagyhatatlan kötetet ajánlunk.


Ungváry Rudolf: Balatoni nyaraló

Ungv\u00e1ry Rudolf: Balatoni nyaral\u00f3 k\u00f6nyvbor\u00edt\u00f3

Akihez közel áll a családfakutatás vagy szeret elveszni egy-egy családtörténet bonyolultabb összefüggéseiben, annak Ungváry Rudolf regénye maga lesz a mennyország. Egy Balaton-felvidéki nyaraló kapcsán néhol keserves, néhol viszont gyönyörű emberi sorsokat, egy család különböző generációinak történeteit ismerhetjük meg. Közben bejárjuk a legszebb balatoni tájakat, felidézzük a 20. századi magyar történelem egy-egy mozzanatát.

Térey János: Káli holtak

T\u00e9rey J\u00e1nos: K\u00e1li holtak k\u00f6nyvbor\u00edt\u00f3

Csáky Alex, a szépreményű, fiatal színész pályafutásának egy szakaszát követhetjük végig Térey János egyik legpörgősebb regényében, amelynek fő színhelye a Káli-medence, ahol a sztár egy zombis filmsorozat forgatásán vesz részt. Az író gyönyörűen bemutatja a Káli-medence furcsa kettősségét: a modern és a régi világ ötvöződését, és azt, hogyan hódította meg magának a tájat évről évre a fővárosi közönség. A Káli holtak egy nagyon eredeti történet, élvezetes párbeszédekkel, és olyan apró részletekkel, amiken az ember időről időre elmosolyodik.

Parti Nagy Lajos: A hullámzó Balaton

Parti Nagy Lajos: A hull\u00e1mz\u00f3 Balaton k\u00f6nyvbor\u00edt\u00f3

Bár a kötet címe arról árulkodik, hogy az első oldaltól az utolsóig balatoni történeteket olvashatunk majd, az igazság az, hogy csak részben hajózunk el a magyar tenger felé. Amikor viszont eljutunk a tónál megélt kalandokig, akkor sziporkázó, néhol szürreális, de nagyon is valóságos, szinte már szociografikus anekdotákat olvashatunk. Ezek pedig legalább annyira felfrissítenek egy meleg, nyári napon, mint egy Balaton-parti fa árnyéka.

Kovács Emőke: Balatoni impressziók

Kov\u00e1cs Em\u0151ke: Balatoni impresszi\u00f3k

Szórakoztató, mégis rengeteg történelmi információval szolgáló kötetről van szó, amelyben megismerhetjük a 19-20. századi balatoni lakosságot, az errefelé élő híres művészeket, írókat, közéleti személyiségeket. Egy-két oldalas, rövid történetek, amiket nem muszáj egymás után olvasni, elég előkapni egyet ebéd után, aztán két csobbanás között, majd az esti, part menti séta előtt.

Szerző: Fülöp Luca

A figyelmetekbe ajánljuk