Ilyen borokat fogyasszunk az ünnepi asztalnál

Nehéz a tempót tartani az évek egyre gyorsuló múlásával, pláne úgy, hogy a világ borainak végtelen óceánja hullámzik előtted nap mint nap.


Fehérborok az ünnepi asztalra 

Minden családnak megvan a saját tradicionális karácsonyi, ünnepi menüje, vetésforgóban szárnyasok (liba, kacsa, pulyka), halak (halászlé, ponty, harcsa), bárány és vörös húsokkal megrakott tálak cserélődnek hagyományoktól függően. Egy biztos, minimum egy üveg szép fehérbornak biztos van helye az ünnepi asztalon, hisz mégsem kezdhetünk egyből az egész ünnepet betöltő vörösborélményekkel.

Aki a külföldi fehérboros magasságok felé tör, annak első számú célpont a hőn áhítozott Burgundia az utánozhatatlan terroirral, és az egyedi struktúrával és komplexitással rendelkező chardonnay. Ne elégedjünk meg egyszerű bourgogne blanc-nal, az ünnep tiszteletére merjünk beköszönni egy szép village kategóriába (Meursault, Puligny-Montrachet) az igazán kemények pedig merüljenek alá a premier cru és grand cru-k terroir szaggatta évjáratos világába.

Aki pedig férfiasabb, még ásványosabb rizlingélményre vágyik, „evezzen fel" a Duna partján Alsó-Ausztriába, és bátran válasszon magának Wachau gránitos lejtőiről, a pengeéles, totálisan minerális, fémes ízű rizlingek és a méltán híres grüner veltlinerek sokaságából. (A könynyedebb szórakozásra vágyók a Federspiel kategóriát válasszák, a keményebb versenyzők a Smaragdot). Azonban véletlenül se gondoljuk, hogy Franciaország, Németország vagy Ausztria borvidékei képesek egyedül kielégíteni karácsonyi prémium fehérboros igényeinket, hisz itt van nekünk a Balaton Somlóval egyetemben, az északi országrészből pedig Eger és Tokaj, ahonnan igazi ünnepi fehérborok garmadájából válogathatunk.

Utóbbi ráadásul azért is tökéletes, mert nincs olyan karácsonyi szárnyas fogás (ideértve akár a libamájat is), ami mellé ne lenne tökéletes kiegészítő egy pohár száraz tokaji.

A végtelenbe és azon is túl… 

Most jött el az egész estét betöltő színes, széles vásznú bársonykabátok ideje: nagy borok a legszebb alkalomra.

Amennyiben módunk van a kényeztetésre (normál keretek közt, két lábbal a földön), feltétlen próbáljuk meg szert tenni egy-két palackra a világ két legáhítottabb vörösboros borvidéke, Bordeaux és Burgundia vörösboraiból. Két teljesen különböző világ teljesen más borstílusok kedvelőinek: míg a bordeaux-i cuvée-k a cabernet-k és a merlot elit világáról szólnak, addig Burgundia a pinot noir szívcsakrája. A bordeaux-i vörösborokban az élénk sav, a határozott tannin, a szép test, a komoly fahordós érlelés és a dekadens elegancia az úr, a burgundi pinot-kat viszont a komoly sav, a végtelen elegáns szerkezet, a finom hordóhasználat és a határtalan kifinomultság jellemzi. Bordeaux esetében – bár a stílus eltérő – jó alternatívát jelenthetnek (és árban sokkal kedvezőbb megoldást kínál) Chile Central Valley régiójából származó bordeaux-i házasítások vagy a Dél-Afrika Stellenbosch borvidékéről származó klasszikus cabernet-merlot cuvée-k (általánosságban elmondható, teltebb, intenzívebb gyümölcsös karakter jellemzi mindkét régió borait európai vetélytársukhoz képest).

Aki az északi, savban gazdagabb vörösborstílust kedveli, az kedvére válogathat az ünnepi asztalra akár a Soproni borvidék élénk karakterű kékfrankosai közül (Luka, Pfneiszl, Ráspi, Weninger), vagy a Mátrai borvidék kisebb kézműves vagy épp nagyobb pincészeteinek kékfrankos, turán vagy akár bordeaux-i stílusú boraiból egyaránt. (Karner Gábor, Kovács és Lánya, Losonczi Bálint, Szecskő Tamás, érdemes kísérletezni). Az északi országrész legnagyobb múltra visszatekintő, legkiemelkedőbb vörösboros borvidéke kétségkívül az Egri borvidék, az igazi karácsonyi borélmény elengedhetetlen része.

Karácsonyi fények, aranyos csillogás… 

Ahogy nincs karácsony bejgli nélkül, úgy nem létezhet ünnepi borsor tokaji aszú nélkül. Tudom, sztereotípia, de nem számít: szinte az egész évben mellőzzük az édes borok élvezetét, nem trendi, nem fér bele „slim-fitt" életérzésünkbe, így legalább karácsony idején adjunk helyet a tradíciónak, és engedjünk az édes kísértésnek. Legyünk büszkék tokaji desszertborainkra, a bennük rejlő egyediségre, világszínvonalú minőségre, a végtelen lecsengésre.

Hagyjuk magunkat és egymást kényeztetni, hisz ez a szeretet, együttlét ünnepe, amelyet egy pohár tokaji aszú még bensőségesebbé, még magasztosabbá tesz.

A figyelmetekbe ajánljuk