A kutya karmai közt

Eljött lassan az év vége, amikor minden egy picit lelassul. Kiváló alkalom rá, hogy bepótoljunk néhány filmes gyöngyszemet, ami nem feltétlenül jött velünk szembe minden plázában, de hiba lenne kihagyni, legalább is a kritikusok szerint. A Metacritic kritikai aggregátor alapján megnéztük, melyik 10 film kapta eddig a legpozitívabb kritikákat, hogy megkönnyítsük a dolgodat. Remélhetőleg megtalálod az új kedvenc filmedet a listában!


10. Macbeth tragédiája

A semmiből jött a hír, hogy a Coen testvérek egyik fele, Joel Coen szólóban rendezett egy Macbeth-feldolgozás Denzel Washingtonnal és Frances McDormanddal a főszerepben. Az alapanyag fura módon tökéletes választásnak tűnt, hisz mint a Coen-filmek hősei, Macbeth is egy megszállottságtól vezérelt figura bukásáról szól. A kritikusok alapján pedig megszületett belőle az egyik, ha nem a legjobb feldolgozás, Denzel Washington alakításáról pedig ódákat zengtek, akárcsak a vizuális megvalósításról.

Magyar bemutatóról nem tudni, de ha megszórják pár Oscar-jelöléssel, remélhetőleg előbb-utóbb hozzánk is megérkezik.

9. Memoria

A MemoriaApichatpong Weerasethakul Arany Pálma-díjas thai rendező első angol nyelvű alkotása, amivel begyűjtötte Cannes-ban a zsűri nagydíját is. A Tilda Swinton főszereplésével készült alkotás egy skót nőről szól, aki egy nap egy furcsa, szonikus robbanásra ébred Kolumbiában, ami után elkezd mindenféle szokatlan dolgot tapasztalni. Ugyanakkor egyelőre kérdés, hogy mikor lehet látni, vagy fogjuk-e látni egyáltalán.

Az amerikai bemutatója ugyanis nem egyszerre történik több helyen, hanem moziról-mozira vándorol majd kitudja meddig, egyelőre pedig nem is terveznek digitális bemutatót.

8. A kutya karmai közt

Jane Champion, a Zongoralecke Oscar-díjas alkotója a 2009-es Fényes csillag óta nem csinált nagyjátékfilmet, az utóbbi években A tó tükre című sorozattal volt elfoglalva leginkább. A nagyjátékfilmekhez való visszatérését pedig a kritikusok elképesztően pozitív visszhangja kísérte. Új filmje egy, a családja életét pokollá tevő cowboy-ról szól, akit Benedict Cumberbatch alakít. Jó végre főgonosz szerepben látni, az alakítása kapcsán pedig számíthatunk Oscar-jelölésre, szuperlativuszokban beszélnek ugyanis róla.

December 1-étől pedig mi is megnézhetjük végre a Netflixen.

7. Wojnarowicz

David Wojnarowicz egy new yorki író, fotós és aktivista volt, aki az AIDS-krízis közepében találva magát művészetében a hatalommal szembeni ellenérzéseit fogalmazta meg egészen korai haláláig. A nevét viselő dokumentumfilm pedig az életéről és aktivizmusáról szól értelemszerűen, meg alkotásairól, amikben nyíltan és őszintén beszélt az életét meghatározó betegségről is.

Ha felkeltette az érdeklődésünket rövid, de tartalmas életének krónikája, akkor az iTunes-on és a Google Play-en keresztül is kikölcsönzhetjük a filmet.

6. Remény

A Reményt még tavaly mutatták be nálunk a mozik, az Egyesült Államokban viszont csak idén jutott el a skandináv dráma. Nem túl könnyed témát dolgoz fel, egy negyvenes éveiben járó családanyáról szól ugyanis, akinél agydaganatot diagnosztizálnak. Férjével elhidegült kapcsolatuk pedig teljesen átértelmeződik annak tudatában, hogy a nőnek mindössze hónapjai vannak csak hátra az életéből.

Megtaláljuk a filmet Amazon Prime-on, Google Play-en, iTuneson, sőt még YouTube-on is, ha tavaly elmulasztottuk volna moziban.

5. This Is Not a Burial, It's a Resurrection

Ha igazi kuriózumra vágyunk, akkor ezt a filmet mindenképpen látnunk kell, hisz valószínűleg nem gyakran látunk alkotásokat Lesothoból. A This Is Not a Burial, It's a Resurrection egy idős nőről szól, aki már a halálra készül, amikor megtudja, hogy egyetlen gyereke meghalt, így teljesen egyedül maradt. Ugyanakkor a közössége körében mélyen tisztelt figura, aki hőssé válik, amikor új célt találva. Közösségét ugyanis kitelepítenék, de ő jelképes vonalat húzva a homokba felveszi a harcot ez ellen.

A filmet egyelőre csak iTuneson tudjuk kikölcsönözni.

4. Licorice Pizza

Paul Thomas Andersonnak olyan alkotásokat köszönhetünk, mint a Boogie Nights, a Magnólia, a Kótyagos szerelem, a Vérző olaj, a The Master, vagy éppen a Fantomszál. A kritikusok reakciója alapján pedig új filmjével tovább bővíti klasszikusainak listáját. Főszerepben egyik visszatérő színészének, a tragikus módon elhunyt Philip Seymour Hoffmannak a fiát köszönhetjük, akinek ez a színészi debütálása, akárcsak a HAIM zenekar egyik tagjának, Alana Haimnak, aki a másik főszerepet játssza. Kiemelték sokan továbbá Bradley Cooper nyúlfarknyi, de borzasztóan szórakoztató alakítását is.

Jövő év február 24-éig viszont várnunk kell még rá, akkor mutatják be nálunk ugyanis a mozik.

3. Rocks

A brit Oscarnak megfelelő idei BAFTA-díjátadón 7 jelölésből 1-et díjra is váltó Rocks egy coming-of-age dráma egy fekete tinézser lányról, akit testvérével együtt magára hagy anyjuk. Úgyhogy kénytelen valamit kitalálni, hogy elkerüljék, hogy állami gondozásba kerüljenek. Bár ez a premissza igencsak szomorú, de a kritikák kifejezetten dícsérik a film friss és üde humorát, szóval ha a téma könnyedebb feldolgozására vágyunk, akkor ez lesz a mi filmünk.

A rossz hír, hogy egyelőre még sehol sem tudjuk megnézni. Bizonyos nyelvterületeken fent van Netflixen, remélhetőleg a magyar kínálatnak is része lesz.

2. Summer of Soul

Ugyancsak 1969-ben, Woodstocktól nagyjából 160 km-re volt egy másik nagy legendás fesztivál is, amiről a történelem eddig kínosan megfeledkezett. Ezt próbálja kiigazítani a The Roots dobosa, Questlove, aki rendezett egy dokumentumfilmet a kérdéses Harlem Kulturális Fesztiválról, ami olyan előadókat villantott, mint Stevie Wonder, Nina Simone, vagy éppen Sly and the Family Stone. A kritikák alapján pedig az eseményhez méltóra sikerült a róla szóló film is.

Egyelőre viszont csak a Hulu nevű streamingplatformon érhető el, ami Magyarországon még nincs.

1. Quo Vadis, Aida?

A legjobb külföldi Oscar-díjra is jelölt film a srebrenicai mészárlás heteit mutatja be, ami során szerb katonák az ENSZ békefenntartóinak asszisztálásával több, mint 8 ezer bosnyákot mészároltak le. Az 1995-ben játszódó film a bosnyák háború traumáit dolgozza fel, így nem feltétlenül a legvidámabb film. Ugyanakkor az Egyesült Államokban idén bemutatott filmek közül a legerősebb a kritikák szerint, így ha az európai történelem egyik szégyenfoltjáról szeretnénk többet tudni, ennél a filmnél jobbat keresve is nehezen találhatunk.

Amazon Prime-on keresztül pedig ki is kölcsönözhetjük online streamelésre!

A figyelmetekbe ajánljuk