Holdfogyatkozás.

Illusztráció.

Ezen az exobolygón egy év mindössze 16 óráig tart

A csillagászok újabb rekordot döntöttek meg: egy új gázóriást fedeztek fel, amely a legrövidebb ismert pályával rendelkezik. Mindössze 16 óra alatt kerüli meg csillagát, ám egy napon a táncnak hirtelen vége szakadhat.


A most bejelentett exobolygó a tudósok által "forró Jupitereknek" nevezett kategóriába tartozik. Ezek a világok nagyjából úgy épülnek fel, mint a mi Naprendszerünk behemótjai, de sokkal közelebb keringenek csillagukhoz, innen a becenév. Bár a csillagászok eddig több mint 400 forró Jupitert azonosítottak, a kutatók szerint egyik sem olyan, mint az új felfedezés, amelyet TOI-2109b-nek neveztek el – írja a Space.com.

Minden arra utalt, hogy ez egy bolygó, és rájöttünk, hogy valami nagyon érdekes és viszonylag ritka jelenséggel van dolgunk

– mondta Avi Shporer, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) exobolygókutatója, az új kutatás társszerzője egy nyilatkozatban.

Shporer és kollégái a NASA Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) nevű, 2018 áprilisa óta Föld körüli pályán keringő műholdja által gyűjtött adatok alapján tették felfedezésüket.

A TESS arra van kihegyezve, hogy nagyon gyorsan felfedezzen olyan bolygókat, amelyek a csillaguk körül keringenek, mivel a teleszkóp körülbelül egy hónapig bámulja az égbolt egy-egy foltját, mielőtt továbbállna. A TESS nem látja közvetlenül a bolygókat, ehelyett a fényességben bekövetkező apró, ritmikus fényességcsökkenéseket figyeli, amelyek a teleszkóp és a csillag közé érkező bolygót jelzik.

A TOI-2109b esetében ezek a fényességcsökkenések 16 óránként jelentkeztek, ami a közlemény szerint gyorsabb, mint bármelyik gázóriás „tempója”, amelyet a tudósok eddig észleltek. A bolygó csillaga a közlemény szerint mintegy 855 fényévre található a Földtől, a Herkules csillagképben. Miután a kutatók észrevették a jelet, más távcsöveket is bevontak a munkába, hogy ellenőrizzék a csillagot, amely a TOI-2109 nevet viseli.

Ezek a megfigyelések együttesen nem csak azt erősítették meg, hogy valóban van egy bolygó a csillag körül: a tudósok egy maroknyi kulcsfontosságú jellemzőt is meg tudtak mérni a TOI-2109b-ről. A bolygó például mintegy 2,4 millió kilométerre van a csillagától. (Összehasonlításképpen: a Merkúr körülbelül 24-szer messzebb van a mi Napunktól.)

A TOI-2109b körülbelül ötször olyan tömegű és egyharmadával nagyobb, mint a mi Jupiterünk, a csillag pedig körülbelül kétszer akkora és kétszer akkora tömegű, mint a Nap. És úgy tűnik, hogy az új bolygó a második legmelegebb ismert exobolygó is, a nappali oldal hőmérséklete közel 3300 Celsius-fok, bár az éjszakai oldal túl halvány ahhoz, hogy a TESS láthassa.

A tudósok számára azonban a TOI-2109b legérdekesebb tulajdonsága a pályájának megváltozása lehet: Úgy tűnik, hogy a bolygó a csillagászok által eddig látott leggyorsabb ütemben, évi 10 és 750 ezredmásodperc között közeledik a csillagához.

Ez a tempó azonban nem elég gyors ahhoz, hogy a szakemberek reménykedhessenek abban, hogy valóban megfigyelhetik a bolygó esetleges pusztulását. A TESS azonban továbbra is dolgozik, és 2022 májusában és júniusában újra ellenőrizni fogja a TOI-2109-et, és a tudósok remélik, hogy ezek a megfigyelések lehetővé teszik számukra a pályahanyatlás jelenségének részletesebb tanulmányozását.

Egy-két év múlva, ha szerencsénk van, talán képesek leszünk észlelni, hogy a bolygó hogyan közeledik a csillagához A mi életünkben nem fogjuk látni, hogy a bolygó a csillagába zuhan. De adjunk még 10 millió évet, és lehet, hogy ez a bolygó már nem lesz ott

– mondta a közleményben Ian Wong, a kutatás vezető szerzője.

A figyelmetekbe ajánljuk