Az év képe ölelkező nővér és idős asszony
Egy kép, ami szinte mindent elmond a tavalyi évről.

Szinte már unalmas újra és újra felemlegetni, hogy a 2020-as év közel sem volt átlagos, sőt. Az elmúlt egy évben olyan változások történtek a mindennapjainkban, amire hosszú évtizedek óta nem volt példa. Természetesen mindennek a középpontjában koronavírus állt, aminek eseményeit generációk múlva is emlegetni fogják a jövőben. Nem véletlen, hogy a világ legrangosabb sajtófotós versenyének középpontjában is a pandémia állt: az idei World Press Photo Contest eredményhirdetésén az „Év képe" díját egy beszédes kép nyerte meg.

De nem csupán a koronavírus volt tavaly: a Black Lives Matter mozgalom, Hegyi-Karabah, polgárháború Jemenben, robbanás Bejrútban, tüntetések Belaruszban – hosszan lehetne még sorolni. A zsűrinek nem volt egyszerű dolga, hiszen 4315 fotós 74 470 munkájából kellett kiválasztaniuk a 45 kategória győztesét.

A már említett „Év képe" díját Mads Nissen dán fotós nyerte el. A képen a 85 éves Rosa Luzia Lunardi látható hátulról, ahogyan megöleli Adriana Silva da Costa Souza nővér São Paulo városában található Viva Bem idősotthonban.

A 85 éves néninek ez volt az első ölelése öt hónap után.

Brazíliában is látogatási tilalmat rendeltek el az idősotthonokban, az ápolóknak pedig kötelességük volt elkerülni a fizikai kontaktust. Később, 2020. augusztus 5-én egy „ölelőfüggöny" segítségével megtörténhetett a nővér és az idős asszony drámai ölelése.

A teljes fotósorozatot pedig ITT lehet megtekinteni. Mindenkinek ajánljuk.


A figyelmetekbe ajánljuk