Egy nővér védőoltást ad be egy páciensnek

Az Európai Gyógyszerügynökség, vagyis az EMA azt javasolja az Európai Uniónak, hogy hagyja jóvá a Johnson & Johnson Janssen nevű koronavírus-oltóanyag alkalmazását a 18 éven felüli lakosság körében.


Az amerikai vakcinát az Európai Bizottságnak is jóvá kell hagynia mielőtt megkezdik vele az oltást, ez azonban vélhetően rövid idő alatt megtörténne – derül ki a HVG cikkéből. A világ első egyadagos Covid 19-védőoltás oltóanyaga biztonságos, hatékonysága pedig az eddigi adatok alapján 67 százalékos.

Magyarország a Johnson & Johnson vakcinájából összesen 4,36 millió adagot kötött le, amelyből az Európai Unió 200 millió darabot rendelt úgy, hogy még 200 millióra van opciója.

Az oltóanyag európai jóváhagyása azért gyorsítaná fel a világjárvány ellene küzdelmet, a Modernával, az AstraZenecával és a Pfizerrel ellentétben akár egy hűtőszekrényben is lehet hosszabb ideig tárolni, illetve elég belőle egy adag is.

A korábbi kutatások szerint egy oltás is elegendő arra, hogy komolyabb tünetek elkerülhetőek legyenek. Az első szállítmányok érkezését eredetileg áprilisra tervezték, de ez csúszhat.

Forrás: Haszon

A figyelmetekbe ajánljuk