föld a holdról

Jövőre kiderül, hogy képes-e megmaradni az ember a Holdon

A NASA hivatalosan is bejelentette, hogy pontosan hol tervezi a Hold felszínének vízjég utáni vizsgálatát – ami vízválasztó lehet annak megállapításában, hogy legközelebbi szomszédunk képes-e hosszú távú emberi jelenlétet biztosítani.

A NASA közlése szerint a robot leszállóegység a Hold déli oldalán, a Shackleton-kráter közelében fog leszállni, egy olyan régióban, amely a szakértők szerint jókora vízjégkészletet rejt a felszín alatt.

A tervek szerint a robot 2022 decemberében történő indítás után tíz napon keresztül fúrja majd a felszínt.

A leszállóegység három különböző egységet indít el, köztük a Polar Resources Ice-Mining Experiment-1 (PRIME-1) nevű fúrót, amely a holdfelszínt fúrja át jég után kutatva. Az Intuitive Machines által kifejlesztett, Micro-Nova nevű telepíthető robot lehetővé teszi majd a PRIME-1 mozgatását.

A helyszín kiválasztását nehezítette, hogy a PRIME-1 az Intuitive Machines Nova-C leszállóegységéhez lesz rögzítve, és olyan leszállóhelyet kell találni, ahol a felszíntől egy méterre jeget fedezhetnek fel.

Miután a Micro-Nova megtalálja a megfelelő helyet, valószínűleg egy közeli kráter belsejében, a PRIME-1 fúrója megkísérel majd akár egy méter mélyre fúrni a Hold felszínébe, hogy vízelemzés céljából holdi talajt nyerjen.

A Micro-Nova két kilogramm terhet képes 2,5 kilométerig szállítani elemzésre, így remélhetőleg a PRIME-1 képes lesz eljutni egy megfelelő helyre, ahol jég után kutathat.

Mindezt a Nokia of America kísérlete egészíti ki, amelynek célja egy 4G/LTE kommunikációs hálózat kiépítése a Holdon, ami egy másik potenciálisan úttörő demonstráció, amely minden eddiginél közelebb hozhatja a Hold és a Föld kapcsolatát.

Ha minden jól megy, a NASA akár HD-videókat is sugározhatunk majd az űrhajósoktól a Földre.

(Futurism)


A figyelmetekbe ajánljuk