starlink

Nem csak Elon Musk műholdjait veszélyeztetik az űrviharok

Elon Musk SpaceX vállalata 40 Starlink műholdat veszít el egy geomágneses vihar miatt, mivel a naptevékenység felerősödik. De vajon ez katasztrófát jelent-e a műholdak jövőjére nézve az űrben?


A SpaceX nyilvánosságra hozta, hogy a nemrég az űrbe engedett 49 legújabb Starlink műholdjából valószínűleg 40-et érintett egy geomágneses vihar. A vihar megnövelte a Föld légkörének sűrűségét, ami növelte a műholdak ellenállását, amikor azok felszabadultak, és megpróbáltak pályára állni. Ez a légellenállás megakadályozta, hogy a műholdak pályára álljanak, és most a légkörben fognak elégni.

Bár ez az esemény lényegében a szerencsétlen időzítésre vezethető vissza, ez nem jelenti azt, hogy az űridőjárás nem jelent veszélyt az űrben lévő technológiára. Az űridőjárás különböző módon befolyásolja a műholdakat. Lehetnek olyan energetikai részecskék, amelyek behatolnak a műholdba, és zavart okoznak. Vagy létrehozhat töltődési környezetet, illetve statikus kisülés is előfordulhat, ami nagyon problémás lehet a műholdak számára.

Ezek a kockázatok pedig a következő néhány évben tovább nőhetnek, ahogy közeledünk a következő napmaximumhoz, vagyis a napciklus során a legnagyobb naptevékenységgel jellemezhető időszakhoz. A geomágneses viharok a Föld magnetoszférájában fellépő mágneses zavarok, amelyeket a Napból származó, napszélnek nevezett energikus töltött részecskék okoznak. Bár a magnetoszféránk, a Földet körülvevő mágneses mezők rendszere a legtöbb ilyen részecskét eltéríti, néhány mégis átjut.

Ezek a viharok lehetnek enyhék, és gyönyörű sarki fényt varázsolnak az égboltra, de komoly zavarokat is okozhatnak a technológiánkban. Bár a NASA és a NOAA csapatai folyamatosan figyelemmel kísérik az űridőjárást és a Nap aktivitását, még mindig van egyfajta kiszámíthatatlanság. A geomágneses vihar egy bonyolult folyamat, mert a kitörés a 93 millió mérföldre lévő Napon történik.

(Forrás: Space.com)


A figyelmetekbe ajánljuk