Elon Musk integet.

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója közel 5 milliárd dollár értékben adott el Tesla-részvényeket a szerda este közzétett pénzügyi adatok szerint. Ettől függetlenül még mindig több mint 166 millió részvényt birtokol.


A Tesla alapítója és vezetője több mint 3,5 millió részvényt adott el több mint 3,88 milliárd dollár értékben a kedden és szerdán végrehajtott kereskedések során. Ezeket a tranzakciókat nem jelölték 10b5-nek, vagyis nem voltak tervezett eladások – írja a CNBC.

Korábban szerda este a bejelentésekből kiderült, hogy Musk egy külön Tesla-részvénycsomagot ad el egy olyan terven keresztül, amelyet idén szeptember 14-én indított el. Ezek az értékesítések több mint 930 ezer részvényt tesznek ki, több mint 1,1 milliárd dollár értékben.

Musk részben azért adta el ezeket a részvényeket, hogy teljesítse a részvényopciók lehívásával kapcsolatos adókötelezettségeit.

Mielőtt az eladási terv nyilvánosságra került, Musk arra kérte 62,5 millió Twitter-követőjét, hogy szavazzanak egy informális szavazáson, közölve, hogy szavazatukkal meghatározzák Tesla-részvényeinek jövőjét.

A Twitter-szavazást követően a Tesla „papírjai" hétfőn és kedden több mint 15%-ot zuhantak, majd szerdán több mint 4%-ot emelkedtek. A részvények csütörtökön a zárás utáni kereskedésben emelkedtek.

A Citadel vezérigazgatója, Ken Griffin kifejtette, hogy nem feltétlenül ért egyet a döntéssel.

"Az olyan egyének, mint Elon Musk vagy Jeff Bezos, átalakították az életünket, és szeretnénk, ha továbbra is a vállalatuk irányítása alatt maradnának, amíg megvan bennük az energia és az ambíció, hogy tovább vigyék előre az üzletet".

A Tesla jelenlegi és korábbi igazgatósági tagjai, köztük az elnök Robyn Denholm, Kimbal Musk (Elon Musk testvére), Ira Ehrenpreis és Antonio Gracias október 28-a óta több százmillió dollár értékben adtak el Tesla-részvényeket, miután a vállalat piaci értéke meghaladta az 1 billió dollárt.

A figyelmetekbe ajánljuk