Elon Musk egy sötét zakóban áll.

Nem biztos, hogy januárban fel tudja lőni űrrepülőjét Elon Musk

A SpaceX alapítója, Elon Musk szerdán közölte, hogy cége januárban megpróbálja pályára állítani futurisztikus űrhajóját, de nem fogadna nagy tételben az első tesztrepülés sikerére.


Rengeteg kockázattal jár ez az első indítás, ezért nem mondanám, hogy valószínűleg sikeres lesz, de sokat fogunk fejlődni

– mondta Musk a Nemzeti Tudományos Akadémia által szervezett virtuális találkozón.

Musk emellett hozzátette, biztos benne, hogy a Starship valamikor 2022-ben sikeresen eléri a Föld körüli pályát. A jövő évi mintegy tucatnyi orbitális tesztrepülés után a SpaceX 2023-ban mindenképpen elkezdené az értékes műholdak pályára állítását a Starshipen.

A NASA szerződést kötött a SpaceX-szel, hogy a Starshipet már 2025-ben űrhajósok holdfelszínre juttatására használhassák. Musk azt tervezi, hogy az újrafelhasználható űrhajókkal idővel embereket küldhetnek a Marsra.

A csillogó, rozsdamentes acélból készült Starship és az első fokozatú hordozórakétája – az úgynevezett Super Heavy – lesz a valaha volt legnagyobb rakéta, a maga 120 méteres magasságával. A felszállási tolóereje több mint kétszerese lesz a NASA Saturn V rakétáinak, amelyek fél évszázaddal ezelőtt űrhajósokat vittek a Holdra.

A Super Heavy még nem emelkedett a magasba. De egy teljes méretű Starship-modell májusban több mint 10 kilométeres magasságban repült, mielőtt sikeresen leszállt volna a SpaceX komplexumában, Texas legdélebbi csücskének közelében.

Musk szerint a Starship és a Super Heavy is felkészült az első orbitális tesztrepülésre. A vállalat reméli, hogy november végére elkészül a kilövőállással és a toronnyal, és ezáltal decemberben kezdetét vehetik a tesztek. A Szövetségi Légügyi Hivatalnak az év végére kell elkészülnie a felülvizsgálatával, ami legkésőbb januári vagy februári indításhoz vezethet.

Musk szerint eddig a Starship fejlesztési költségeinek mintegy 90 százalékát a SpaceX fedezte, a többit a NASA adta bele a már említett szerződés okán. Azt nem árulta el, hogy eddig mennyit költöttek.

Musk azt tervezi, hogy a közeljövőben több Starshipet is megépít. Elképzelése szerint 1000 darabra lenne szükség, hogy az élet valóban multiplanetáris legyen.

Elon kicsit elmélkedett az emberiség jövőjéről is, elmondása szerint valami természetes vagy ember okozta dolog fogja előbb-utóbb a civilizáció végét okozni. Elképzelhetőnek tartja, hogy egy, a COVID-19-nél is súlyosabb járvány, a folyamatosan csökkenő születési arányszám, nukleáris armageddon vagy esetleg egy gyilkos üstökös közvetlen becsapódása teszi be a kaput az emberiségnek. Megjegyezte, hogy az emberek minél gyorsabban a Marsra és máshová költöztetése elengedhetetlen „a tudat fényének megőrzéséhez".


Forrás: Phys.org

A figyelmetekbe ajánljuk