ételtárolás

Így tárold az élelmiszert környezetbarát módon!

A környezetszennyező csomagolások egészségünknek is ártalmasak lehetnek, ezért érdemes alternatívák után nézni.


A műanyagokkal kapcsolatos aggályok közé tartozik az óceánokban és a hulladéklerakókban való felhalmozódásuk, a mikro- és nanoplasztikumok képződése, valamint az ember toxinoknak való kitettsége, amit az élelmiszer csomagolásban lévő vegyi anyagok élelmiszerekbe átkerülése okoz.

A műanyagok gyártásához szándékosan használt vegyi anyagok mellett számos, nem szándékosan hozzáadott anyag (NIAS) is található az élelmiszer csomagolásokban. Ezek a vegyi anyagok mérgezőek, az endokrin rendszert károsító kockázatot jelentenek az emberek számára.

A környezetbarát élelmiszer csomagolások, dobozok fenntartható bioműanyagokat és növényi kivonatokat, például búzát, fát és bambuszt tartalmaznak, amelyek biológiailag lebomlanak, újrafelhasználhatók és veszélyes vegyi anyagoktól mentesek.

Az élelmiszer csomagolásban lévő vegyi anyagoknak való kitettség elkerülhetetlen, ám az emberi egészség szempontjából létfontosságúak a vegyi anyagok élelmiszerbe történő átvitelének csökkentésére irányuló erőfeszítések.

Íme 5 környezetbarát, fenntartható élelmiszer tárolási lehetőség, amelyek javítják a bolygó és a mi egészségünket is:

1. Üvegtartályok: az üveg hasznos, mivel újrafelhasználható, jól zárható, élettartama háromszorosa a műanyagénak, ráadásul nem tartalmaz BPA-t (biszfenol A-t).

2. Rozsdamentes acél: tartós, rozsdamentes és hőálló, így biztonságos választás az élelmiszerek tárolásához.

3. Bambusz: biológiailag lebomlik, és számos kívánatos tulajdonsággal rendelkezik az élelmiszer csomagoláshoz, mivel tartós és hőálló.

4. Rizshéj: a rizstermesztés mellékterméke, alacsony költségű, biológiailag lebomlik.

5. Zselatinfóliák: antimikrobiális cellulóz tölti ki őket, amely gátolja a táplálék útján terjedő betegségeket okozó közönséges kórokozók, köztük a Staphylococcus aureus és az E. coli szaporodását.

Érdemes kerülni ezek mellett az egyszer használatos műanyagokat és a BPA-t tartalmazó műanyagokat, a BPA ugyanis a szervezetbe kerülve növelheti a meddőség, a policisztás petefészek szindróma (PCOS) és más anyagcserezavarok kockázatát.

(Forrás: Health Line)


A figyelmetekbe ajánljuk