két darab orvosi maszk kék háttér előtt árnyékot vet

Sokaknak még egy is sok, mégis, a szakértők alátámasztása szerint, ha egyszerre két maszkot viselünk, sokkal jobban óvhatjuk magunkat a megfertőződéstől.


A maszk-ellenesek többnyire arról panaszkodnak, hogy egy idő után nehezen kapnak levegőt a vászon alatt. A kutatók most megfejelték a „problémát", és mindjárt két maszk használatát javasolják. Habár nem mindenkinek.

„A vékony, vagy gyenge anyagú maszkok viselése esetében ha több réteget kombinálunk, akkor elég magas hatékonyságot érhetünk el, megakadályozva ezzel a vírusok kilépését és belépését a légutakba"

– magyarázta dr. Linsey Marr, a Virginia Tech vírusátvitelének szakértője. Azt azonban ő is hozzátette, hogy van egy határ: egy bizonyos ponton ugyanis „fennáll a veszélye annak, hogy túl nehéz lesz lélegezni", ám ez csak extrém vastagság esetében fordulhat elő.

A járványt a koronavírus megjelenése óta nyomonkövető tanulmányok sora bizonyította már a maszkviselés hatékonyságát, így az egészségügyi szakértők mindmáig kiállnak mellette.

„A maszkokban található szálak véletlenszerű akadálypályát hoznak létre, amelyen keresztül a levegőnek és mindennek, amit az magával hoz, át kell haladnia. A nagyobb szemcsék, például a koronavírusok pedig nem lesznek képesek bevenni ezeket a kanyarokat, fennakadnak és nem jutnak be a szervezetbe"

– hívta fel a figyelmet dr. Marr.

Ha azonban a koronavírus elleni védekezést nézzük, ez utóbbi kijelentés kizárólag az FFP3-as típusú maszkra vonatkozhat, ugyanis az összes lehetőség közül ez az egyetlen, amelynek áteresztő képessége csupán 1 százalék. Minden más maszk kizárólag abban nyújthat segítséget, hogy megfelelő használat mellett minimálisan gátolja a szánkból és orrunkból távozó kórokozók terjedését, ezzel bizonyos szinten óvva másokat. Így vászon vagy orvosi maszk viselése esetében valóban hasznosabb lehet kettő, ha magunkat is jobban védenénk.

via Bien.hu

A figyelmetekbe ajánljuk