69 millió dollárért kelt el egy digitális műtárgy

Március 11-én egy internetes aukción majdnem 70 millió dollárt fizettek egy digitális műtárgyért.Beeple, vagyis Mike Winkelmann The First 5000 Days (Az első 5000 nap) című alkotásának interneten zajló aukcióját március 11-én tartották a Christie's-nél. Elképesztő eredménnyel zárult, a digitális műtárgyat ugyanis majdnem 70 millió, pontosabban 69 346 250 dolláros (21 293 459 525 forintos) leütési áron adták el egy szingapúri kripto hedge fund alapítónak. Jeff Koons és David Hockney után ezzel Beeple a harmadik helyet foglalja el a legdrágábban aukcionált, élő kortárs képzőművészek sorában.

Az NFT (non fungible token – nem-helyettesíthető jelkép) egy olyan technológia, amely egyedi alkotások, termékek terjesztését teszi lehetővé a digitális térben. Általában jár hozzá egy kód, amely a mű eredetisége mellett tartalmazza a krediteket is, valamint lehetővé teszi, hogy a művész későbbi eladásokból is részesülni tudjon.

A The First 5000 Days egy montázs, a művész utóbbi 13 évnyi digitális képalkotói munkáját öleli fel. Beeple egy appletoni látványdizájner, dolgozott többek között Justin Bieber, Katy Perry, Nicki Minaj, Eminem munkáin is.

Ehhez hasonló hír volt a közelmúltban, hogy a Pussy Riot 55 004 030 forintnak megfelelő kriptovalutáért adta el a Terrestrial Paradise című dalhoz készült videoklip tulajdonjogát. Az összeget egyébként bebörtönzött nők életkörülményeinek javítására fordítja a zenekar.

A digitális, NFT-kultúra teljesen átalakíthatja a művészeti világot. Átláthatóságával például tiszteségesebbé teheti az eladásokat. A rendszer emellett nem központosított, mivel egy platform megszűnésével is tovább él a hálózatban. Bárki számára elérhető, milliónyi művész jelenik meg a virtuális térben, ahol olyan közösségek népszerűsítik őket, mint a Discord, Twitter, Instagram, Reddit és Clubhouse felhasználói.

Miután egy New York-i blockchain befektetővállalat videón közvetítette Banksy Morons című munkájának elégetését, a digitalizált változatát 380 000 dollárért adták tovább, amikor már a műtárgy fizikailag már nem létezett. A létező nyomatot eredetileg 95 000 dollárért lehetett megvásárolni. Ezeket az online alkotásokat leginkább a szerzői és tulajdonjog jellemzi, tehát a művek értékét a másolatok, valamint az internetes terjedés inkább növeli.

Az NFT-művészetet felvásárlók nagy része IT-szektorból érkezik. Közülük pedig a „kriptomilliárdosok" a leggyakoribb érdeklődők. A járványhelyzet felgyorsította a művészeti világ digitalizációját és a kriptovaluta iránti keresletet is. Az NFT-technológia új lehetőségeket nyit meg a közösségi alkotás és a művészet finanszírozásának minél egyenlőbb eloszlatásának kérdése kapcsán.

(Forrás: Artmagazin)

A figyelmetekbe ajánljuk