gray bird flying over the sea

Az őshonos darvak majdnem kivesztek az országból, de 2010 óta elkezdték visszatelepíteni őket egyre nagyobb sikerrel!


A vizes élőhelyek lecsapolása és a vadászat miatt a darvak 400 éve nem költenek Nagy-Britanniában. Most azonban a britek legmagasabb madara erőteljes visszatérésen van túl azóta, hogy 1979-ben egy kis számban visszatért Norfolk Broadsba. A kifejlett darvak körülbelül 1,2 méter magasak, és ismertek összetett viselkedésükről, amelynek során meghajlásokat, piruetteket és bukfenceket hajtanak végre.

A daru a középkorban valószínűleg gyakori költőmadár volt Nagy-Britanniában. A cran előtaggal ellátott angol helynevek, mint például a bedfordshire-i Cranfield, a madarak által látogatott területekre utalnak. A daru angolul ugyanis crane. Visszatelepítésük után a kezdeti elterjedésüket elősegítette, hogy az RSPB Lakenheath Fen és a Nene Washes területén létrehozták és javították kedvelt élőhelyüket.

2010 óta egy projekt keretében fiatal madarakat nevelnek kézzel és engednek szabadon a Somerset Levels and Moors területén. A legutóbbi költési felmérés azt mutatta, hogy a 72 párból 65 pár költött, és ezek 40 fiókát repültek ki a fészekből. Korábban a legtöbb fiókát 2019-ben hagyták el a fészket maguktól, akkor 26 fióka volt. Az új populációbecslés szerint a madarak száma most több mint 200 madár.

(Forrás: BBC)


A figyelmetekbe ajánljuk