A szürethez kapcsolódó időszak mindig gazdag volt a népművészet területén is.


kukorica kurocia f\u00f6ld

unsplash.com/Aaron Burden

Nem csak a szőlőszedésből és borkészítésből állt ez az ünnep. Ma például a kukoricatörés kezdetének napját, valamint Szent-Mihály napját ünnepelték a népi hagyományban, ezen a napon kezdték el ugyanis az érett kukoricatöveket leszedni a szárakról.

Ehhez kapcsolódan rengeteg családi játékot találtak ki a gyerekek szórakoztatására is. Az egyik legkedveltebb pont a kukoricafosztás és darálás után kezdődött, a csőszkunyhó építése. Régen, a szüret idején hasonló szerkezetű esővédőben húzták meg magukat a csőszök, így vigyázták a termést. Akár egy vállalkozóbb apuka vagy szülőpáros is megpróbálhatja a családot rávenni egy kis közös játékra.

Hogyan készül a csőszkunyhó?

kukorica kunyho

unsplash.com/Bodi

Akáckarókkal sátorformát alkottak, amit csúcsában összefogtak kötözővel. A sátortartó rudakat kicsit beásták a földbe, áthálózták kötözőmadzaggal, hogy az megtartsa a ráfektetett kukoricaszárakat, majd befedték a sátor oldalakat a kukoricaszárakkal hosszában. A kévéket zsinggel erősítették meg. Ahogy az ősz elmúlt, és a csőszkunyhó is feledésbe merült,felaprították a kukoricaszárat, hogy a komposztba apránként bele lehessen tenni és így hasznosuljon!

További jéték ötleteket találtok a netedukacio.hu oldalon.

A figyelmetekbe ajánljuk