person in white jacket wearing blue goggles

Azonosították a génvariánst, ami megvéd a súlyosabb Covidtól

A kutatók felfedeztek egy védő génvariánst, amely a jelek szerint megvédi az embereket a koronavírus súlyos eseteitől, és a felfedezés új áttörést hozhat a koronavírus elleni küzdelemben.


A tudósok már a világjárvány jóval korábbi szakasza óta szorgalmasan vizsgálják, hogy a betegek genetikája hogyan befolyásolja a koronavírusfertőzés súlyosságát. Most úgy tűnik, hogy ez az erőfeszítés egy ígéretes új nyomra bukkant. Egy nemzetközi kutatócsoport a 2020 végi eredményekre építve, amelyek számos, a COVID-19 életveszélyes eseteihez kapcsolódó genetikai mechanizmust tártak fel, azonosított egy olyan konkrét génváltozatot, amely védelmet nyújthat a kritikus betegséggel szemben.

Az elsősorban európai emberektől származó genetikai adatok elemzése során 2020-ban megállapították, hogy az OAS1/2/3 géncsoportban található genetikai variánsok egy lókuszát számos vírusellenes mechanizmussal hozták összefüggésbe. Ezek a variánsok a koronavírusfertőzés esetén a vírusérzékenységgel összefüggő egyéb tényezők mellett körülbelül 23 százalékkal csökkentették a kritikus megbetegedés kockázatát. Ennek ellenére nem volt világos, hogy pontosan mi volt az a nagyrészt neandervölgyiek által örökölt DNS ezen régiójában, ami a koronavírussal szembeni fokozott védelmet eredményezte, vagyis az okozó gén vagy gének még mindig nem voltak azonosítva, egészen mostanáig.

Egy új tanulmányban a kutatók különböző felmenőkkel rendelkező emberektől származó információkat hasonlítottak össze, mind az afrikai, mind az európai vonalból származó emberek genetikai adatkészleteit megvizsgálták. A tudósok célja az volt, hogy lássák, sikerül-e tovább szűkíteni a keresést az OAS1/2/3 klaszteren belül, és ugyanazt a védőjelet meghatározni az afrikai emberek viszonylag rövidebb haplotípusaiban, akik nem hordozzák a neandervölgyi és denisovai gének ugyanolyan bonyolult beáramlását a saját DNS-ükben, ami sokkal problematikusabbá teszi a potenciálisan okozó változatok azonosítását.

A megközelítés bevált. A kutatók 2887 COVID-19-es esetet elemezve, valamint 130 997 afrikai felmenőkkel rendelkező személy genetikai adatait elemezve azonosítottak egy olyan allélt az rs10774671 génben, amely védelmet nyújt a COVID-19-es kórházi kezeléssel szemben az afrikai felmenőkkel rendelkező egyéneknél, ami megfelel az európaiaknál korábban tapasztaltaknak. A felismerés fontos lépés lehet az újfajta kezelések felé, amelyek hasonló módon fokozhatják az immunválaszt.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk