A feleségem története című Enyedi Ildikó-film főszereplői, Gijs Naber holland színész és a világhírű Léa Seydoux
Csató Hanna/Mozinet

Cannes-i filmfesztivál: Enyedi Ildikó és Mundruczó Kornél filmje is bekerült a versenyprogramba

Július 6-án kezdődik a 74. cannes-i nemzetközi filmfesztivál, melynek versenyprogramjában idén két magyar alkotás is helyet kapott. A jelöltek között van az Arany Medve-díjas, Oscar-jelölt Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története, valamint Mundruczó Kornél Evolúció címet viselő német-magyar koprodukciója. Utóbbi a fesztivál újonnan létrehozott, Cannes Première szekciójába kapott meghívást.



Enyedi Ildikó filmjének főszereplője Gijs Naber holland színész, női főszereplője pedig a világhírű Léa Seydoux. A szenvedély labirintusába invitáló fordulatos, sodró tempójú film idén ősszel kerül a hazai mozikba a Mozinet forgalmazásában.

A rendező a versenyprogramba való bekerüléssel kapcsolatban nagy boldogságról számolt be.

„Sok friss munka lesz most a filmmel - egy rendezőnek hajtós időszak egy film elindulása. Ezek között a feladatok között kiemelt helyen szerepel egy igazi, erős magyar szinkron elkészítése, amit Báthory Orsi kiváló szinkronrendezővel közösen készítünk, >>old school<< műgonddal és szeretettel. Reményeink szerint a film eredeti és szinkronizált változatban egyaránt elérhető lesz a mozikban. Ha nemzetközi történetet is írt Füst Milán, egy igazi párizsi nő és egy hollandus hajóskapitány egymást tépő szerelmét, mégiscsak magyarul írta."

Mundruczó KornélEvolúció című filmét összesen 13 forgatásinap alatt készítette el. Ez a rendező nyolcadik nagy játékfilmje, melyet a forgatókönyvét író Wéber Katával közösen jegyez, bizonyos értelemben széljegyzet az ezt megelőző Oscar-díjra jelölt Pieces of a Woman című alkotásához.

A történet örökül kapott traumákról és azok feldolgozásának lehetőségeiről szól. A három nemzedék - Éva, Léna és Jónás - kapcsolatait átszövik a 20. század történelmi traumái, miközben minden vágyuk a gyógyulás útjára lépni.

A film főszerepeiben Monori Lili, Láng Annamária, Goya Rego és Padmé Hamdemir láthatóak. A film operatőrként ezúttal a francia Yorick Le Saux áll a rendező oldalán, akinek képeivel többek között olyan nemzetközileg elismert alkotásokban találkozhattunk, mint a Kisasszonyok, vagy a Halhatatlan szeretők.

Mundruczó Kornéllal készített interjúnk itt olvasható el.

A figyelmetekbe ajánljuk