boy book

A BPS Stúdió, vagyis a Budapest School új iskolát indít szeptembertől.


Korábban írtunk már róla, hogy a közbeszédben Prezi suliként ismert iskolát, a Budapest Schoolt vagy BPS Stúdiót akkreditálta az EMMI, így 2020-ban elindultak.

Az újító módszereket alkalmazó iskola alapítója a Prezit is alapító Halácsy Péter. NAT-tal kapcsolatos közleményében elmondja,

„A NAT által definiált tanulási eredmények elérése jó kiindulópont. És fontos célunk, hogy a NAT ismeretanyagán túli világot is megismerjék a gyerekek. Nálunk megtanulnak tanulni, azaz saját maguknak célokat állítani, stratégiákat alkotni, a közösségtől segítséget kérni és fejlődni. Ahogy megtanulnak alkotni, tenni, létrehozni, változtatni és felépíteni. És közben kapcsolódni, szeretni, megbeszélni, átértékelni, elfogadni, megérteni és megérezni."

Mi több, a 2020/2021-es tanévben középiskolát is indítottak, melynek megálmodói Balogh Balázs, Büchler András, Csóti Heni, Halmos Ádám, Nánási Pál és Ördög Nóra voltak.

A képzés olyan fiatalok számára ajánlott, akiket érdekel a változatos, digitális alkotómunka, akik szeretnék a környezetünket, élményeinket formálni, és modern technikai eszközökön, folyamatosan változó kihívások és lehetőségek között, csapatban akarnak tanulni.

A Stúdió célja, az egyes szakterületek megismerése mellett, a rendszerszintű és projektalapú gondolkodás fejlesztése.

A BPS Stúdió elmondása szerint a tanulók úgy érezhetik magukat, mintha a kreatív ipar részeként tanulva, napi szintű alkotófolyamatokban végeznének valódi munkát. Olyan feladatokon dolgozhatnak, melyekkel társadalmi jelentőséggel bíró, valós hatást érhetnek el.

Miközben az iskolában felkészülnek az érettségire, jut idő arra is, hogy kitanulják a fotózás, a videó- és animációkészítés, illetve a grafika szakmáinak legjavát, a Stúdió partnerei révén pedig valós piaci tapasztalatot is szerezhetnek.

A középiskola első évfolyamába 2021. április 25-ig lehet jelentkezni, a felvétel folyamatos, a helyek száma korlátozott.

2021 szeptemberében emellett Cserhát egyik kistelepülésén, Terényen, a fővárostól 80 kilométerre indul egy olyan újszerű BPS iskola, ahol a tanterem az erdő, a kert és a mező lesz. Miközben a 6-13 éves diákok tangazdaságot terveznek és építenek, erdővédelmi akciókat szerveznek, valamint gyógynövényeket és gombafajtákat tanulmányoznak, szinte észrevétlenül elsajátítják az állami tanterv által előírtakat is.

Kökényesi Ági, aki a Zöld Iskola néven induló tanegység alapítója, a következőket nyilatkozta:

„Reggel az erdőben sétával, meditációval, jógával kezdünk. Lesznek olyan napok, amikor ezután bemegyünk az iskolába, ahol valakinek matekórája lesz, másnak angol, és lesz, aki a kerti tevékenységeket végzi. Ebben minden gyerek részt vesz majd, mert lesz egy tangazdaságunk, amelyet közösen fogunk megtervezni és megépíteni. Ebéd után szabad játék, sportfoglalkozások, művészeti szakkörök jönnek, de lehet más is. Hogy mivel fogjuk megtölteni ezt az időt, az a gyerekektől, a tanároktól, a szülőktől is függ"

A BPS School 2015-ben indult két tanulócsoporttal és hat tanárral, ma már négyszáz gyerek tanul náluk tizennégy mikroiskolában, ez nagy fejlődés. Budapest mellett ezek az iskolák Dabason, Érden, Solymáron, Szegeden, Gödöllőn, Budaörsön és Veszprémben jöttek létre.

A 400 lelket számláló palóc falunak számító Terény viszont egészen új terep, messze van a városok zajától, erdő veszi körül.

Egyre több városi ember költözik Terénybe, Nemes Natália példáulNoha Terény néven hozott létre vállalkozást, ami ma már egy 5000 négyzetméteres alkotó-, közösségi tér és ökotudatos szálláshely.

A digitális nomádok, vagyis az otthon dolgozók miatt népszerűvé vált tavaly a vidékre költözés, mivel költséghatékony és zajmentes környezetet biztosít. A vidékre költözőknek viszont szükségük lesz közösségi terekre, iskolákra.

Kökényesi elmondása alapján az iskola egészen különleges lesz:

„Ez a modell nem azt szabja meg, hogy az iskolában mi történik, hanem alapelveket: például hogyan adunk visszajelzést a gyerekeknek, hogyan tudjuk megadni nekik azt a figyelmet, amire szükségük van. A tanulás tanulására és a tanulás szeretetének átadására fókuszálunk."
„a kert és az erdő lesz a középpontban, tanösvényeket szeretnének tervezni, gyógynövényeket és gombafajtákat megismerni, ősszel szarvasbőgést hallgatni, mozgó laborral a forrásvízben élőlényeket vizsgálni a gyerekekkel"

olvasható továbbá az Eduline cikkében.

A Zöld Iskolát szülői hozzájárulásokból finanszírozzák majd és nyolc gyerek jelentkezésére lesz szükség az induláshoz.


A figyelmetekbe ajánljuk