Az Országház Bora és bőrén sült fogas? Naná!

Jó minőségű bort fogyasztani nem csak presztízs, hanem öröm is. A bor napi – természetesen mértékletes – fogyasztásának ráadásul pozitív élettani hatásai is vannak; ez élményt pedig tovább fokozhatjuk az adott borhoz tökéletesen illő ételekkel. Cikksorozatunkban arra szántuk el magunkat, hogy a gondosan válogatott borokhoz izgalmas fogásokat ajánljunk – tesszük mindezt a VinCE KLUB kiváló minőségű tételeivel. Ez itt a Borvacsora.


Tizennyolc magyar borvidékről összesen 213 tétel indult 2020-ban az Országház Bora versenyén. A borkiválasztás első helyezettje nem más lett, mint a Petrányi Pince 2017-es évjáratú Olaszrizling Birtokválogatás bora. Ez a tartalmas és egyenes bor 1,5 kilogramm tőketerheléssel került leszüretelésre; és már Bakó Ambrus értő keze által egyik fele 6 hónapig acéltartályban, másik fele pedig 6 hónapig harmadtöltésű barrique hordókban érlelődött, mielőtt palackba került. De vajon mi illik egy ennyire nemes tételhez? Természetesen balatoni hal; akár újragondolt húsvéti menü részeként is!

Bőrén sült fogasfilé

Miután fogasunkat megmostuk, papírtörlővel szárazra töröljük, majd ezt követően – szigorúan csak a húsos oldalát – sózzuk és borsozzuk. A serpenyőnkbe csepegtetünk körülbelül 2 evőkanálnyi olívaolajat. Ha felhevült, halunkat bőrével lefelé a serpenyőbe tesszük és a sütés legelején nyomást gyakorlunk rá egy lapáttal – erre azért van szükség, hogy a hal lapos maradjon. Öt perc elteltével fordítjuk meg, majd aranybarnára sütjük. Tálaláskor zöldfűszeres mártást teszünk mellé, és egy pohár 10-12 fokosra hűtött Petrányi Olaszrizlinget fogyasztunk mellé.

Egy közösség, ahol a bor és gasztronómia szerelmesei havidíjas rendszer keretében kedvező áron juthatnak termékekhez, szolgáltatásokhoz, exkluzív szórakoztató és edukatív tartalmakhoz, amelynek hátterét a VinCE szakmai csapata biztosítja. Ha szeretnél a klub tagja lenni, kattints az alábbi linkre.


A figyelmetekbe ajánljuk