Konkrét dalok konkrét palackokhoz? Naná! Zenés borkóstoló a Hamu és Gyémánttal (x)

A közelgő Budapest Borfesztivál apropóján a Hamu és Gyémánt magazin őszi lapszámában bemutatunk négy olyan bort, ami kísérőzene után kiált. Ajánlunk is hozzá dalokat, hogy neked már csak egy dolgod legyen: átélni a felejthetetlen élményt, amit ezek a párosítások nyújtanak.


A Budapest Borfesztivál szakmai partnere, a Spar Magyarország a kezdetek óta egy olyan minőségi borszortiment kialakításán dolgozik, amelyben mindenki megtalálja az ízléséhez és hangulatához leginkább megfelelő tételt. Az alábbi négy, kizárólag a Spar és Interspar üzletekben elérhető bor kifejezetten a zenés-táncos énünkre lett hangolva. A választás nem véletlen: a borfesztivál 30 éves történetében a kezdetektől fogva fontos szerepet játszott a zene. Az idei jubileumi évben sem lesz ez másként: számos koncert színesíti a programot.

Ez az ajánló ennek megfelelően a ráhangolódás jegyében készült: a Hamu és Gyémánt magazin print, valamint online szerkesztőségének tagjai ajánlanak a borok mellé egy-egy dalpárosítást.

Próbáld ki őket, és mondd el nekünk, mennyire jöttek be neked!

Dúzsi Tamás Merlot Rosé 2020

Talabér Géza / VINCE

Miként a zongora húrjai átfogják az oktávokat, úgy zengenek áriát széles skálán ízlelőbimbóinkon a piros bogyós gyümölcsök ebben a különleges zamatú merlot rozéban. Már éppen elvesznénk a frissítő epres és málnás aromák tengerében, amikor a Szekszárdi borvidékre jellemző aromás fűszerkészlet leheletfinom lendülettel sodor tovább és löki kezünket az újratöltés irányába. Nem is indíthatnánk méltóbban a jó hangulatú baráti beszélgetéseket.

Craig David & Sting – Rise & Fall

Bódis Tamás, hamuesgyemant.hu szerkesztő-újságíró:

Erről a dalról mindig a meghitt beszélgetések és a kellemes nyáresték jutnak az eszembe. A dal Sting Shape of My Heart című szerzeményének az átdolgozása, ám Craig David fantasztikus hangja és a különleges zene mindig elvarázsol. A két előadó között pont olyan egyedi és remek kémia van, mint egy finom rosé és egy jóhangulatú este között. A dal meghittséget, melankóliát és izgalmat sugároz. Pont, mint egy augusztusi nagy beszélgetés a balatonfüredi mólón.

Bock Villányi Imperium Cuvée 2015

Talabér Géza / VINCE

A bor nemcsak testünket pezsdíti fel, hanem háborgó lelkünket is megnyugtatja – éppúgy, mint egy tökéletesen megkomponált szimfónia. Komolyzenéhez méltó bor ez a cuvée, amelynek alapjait a cabernet franc, merlot, syrah, pinot noir, cabernet sauvignon adja. A gyönyörködtető gyümölcsorgia szépen simul andantéból crescendóba: a tölgyfa finom fűszerei, a vanília, és a lágy pörkölési aromák csúcspontja után lassan halkul el a testet-lelket átjáró korty – a katartikus élmény azonban még másnap is elkísér.

Ólafur Arnalds – Epilogue

Molnár Viola, Hamu és Gyémánt magazin szerkesztő:

A jó zenéhez – csak úgy, mint a jó borokhoz – fel kell nőni. Tizen-huszonévesen még elképzelhetetlennek tartottam, hogy egyszer az otthon, jó társaságban, nyugalomban telő estéket is értékesnek tartsam – de így lett. Egy pörgős nap tökéletes levezetéséhez nem hiányozhat egy jó könyv, a kellemes háttérzene, és persze egy pohár minőségi bor. Ha a Bock Villányi Imperium Cuvée olyan, mint egy tökéletesen megkomponált szimfónia, amelyben a gyümölcsorgia szépen simul andantéból crescendóba, akkor nem kérdés, hogy ez a szám az ízélmény tökéletes kísérője lesz.

Koch Irsai Olivér

Talabér Géza / VINCE

Régi idők zenéje. Hiába a Spotify és a YouTube, a muzsika mégiscsak bakelitről szól legszebben. Nosztalgiázzunk hát kicsit: a 70-es és 80-as évek slágerei egy csapásra visszarepítenek a gondtalan ifjúkorunk világába. Az emlékek mellé jól illik egy igazán friss bor: az Irsai Olivér zamattal teli aromája úgy elevenedik meg a kortyban, mint emlékeinkben a régi nyarat megidéző képkockák.

The Police – Roxanne

Pál Gábor, a hamuesgyemant.hu szerkesztő-újságíró:

Nem minden a bakelit érdeme. A régi dalok amúgy is szebben szólnak. Ha már nosztalgia: a Roxanne végigkísérte a gimnáziumi pályafutásom és a borkultúrám fejlődését az olcsóbb kategóriájú tételektől indulva a Koch féle komolyabb darabokig. Mindeközben egy valami nem változott: borgőzös fejjel énekelni az utcán télen-nyáron. Ma viszont már hagyom kibontakozni Stinget is. A pohár boromat viszont nem engedem.

Mészáros Kadarka 2017

Talabér Géza / VINCE

Őszbe hajló naplementében egy szál gitárral a kezünkben még egyszer utoljára engedjük át magunkat a későnyár melengető szellőjének. A kellemesen selymes kadarka tökéletes velejárója a nyárbúcsúztató estéknek: tegyünk fel némi húst a grillre, és amíg elkészül az étel, dekantáljuk borunkat. A visszafogott fűszerezést méltóképpen kerekítik a kadarka gyümölcsös aromái, lágy utóíze pedig legalább addig marad velünk, ameddig elhalkul a gitár és beköszönt a hideg.

Goran Bregović, Emir Kusturica – Ederlezi

Balogh Zsolt, hamuesgyemant.hu felelős szerkesztő:

Felnőtté válásom egyik legmeghatározóbb filmélménye az Emir Kusturica nevével fémjelzett Cigányok idejéhez kapcsolódik, ebben a moziban hallottam ugyanis először – a világhírű Goran Bregović feldolgozásában – az Ederlezit. De vajon miről is szól pontosan ez az ikonikus dal? Az egyik legfontosabb roma ünnepről, mely során a közösség tagjai egyszerre ünneplik az életet, a halált, a szerelmet és az újjászületést.

A figyelmetekbe ajánljuk