Bono, a U2 frontembere a mikrofon előtt
Pixabay / Todd Poirier

Utcai bandatagból világhírű zenész: Bono 60 éves lett

1960. május 10-én született a leghíresebb ír zenész, Bono, akit már több mint negyven éve a U2 frontembereként tart számon a világ. Bár gyerekként egy utcai banda tagja volt, 60 éves korára elmondhatja magáról, hogy együttesével 22 Grammy-díj tulajdonosa.


Az ír fővárosban, Dublinban született Paul David Hewson néven, vallásos szülők gyermekeként. Alig múlt 14 éves, amikor tragikus hirtelenséggel elveszítette édesanyját. Fennállása óta a U2 több olyan számot is kiadott, melyek a frontember veszteségét dolgozták fel. Bono édesanyáról szól többek között az I Will Follow, Out of Control, Lemon vagy a Grammy-díjas Pop című albumon megjelent Mofo is.

Becenevét a már fent is megemlített „Lypton Village" nevű utcai bandának köszönheti, ahol rituális keretek között kaptak bandanevet a tagok. Az itt eltöltött idő alatt többször cserélt nevet, végül barátja, a szintén zenész Gavin Friday kezdte el őt Bono Voxnak szólítani. És bár a többihez hasonlóan, kezdetben ez sem tetszett neki, miután rájött, hogy a latin eredetű név jelentése „Jó Hang", elfogadta.

U2 - Mofo (High Quality)www.youtube.com

1976. szeptember 25-én Bono, Adam Clayton, David Adams, valamit utóbbi testvére, Dik Evans egy középiskolai reklámtáblán figyeltek fel Larry Mullen Jr. hirdetésére, aki szeretett volna összehozni egy együttest. Mullen eredeti ötlete alapján a banda csak feldolgozásokkal foglalkozott volna, de hamar rájöttek, hogy ez nem megy nekik, így elkezdtek saját dalokat gyártani. Kezdetben a Feedback nevet viselte az együttes, ezt cserélték le nem sokkal később a Hype-ra, majd miután Dik Evens kilépett az együttesből ismét átkeresztelték a bandát, ezúttal viszont már a ma is használt U2-ra.

Az együttes egyik legnagyobb különlegessége, hogy majdnem az összes szám dalszövegét Bono írta. A frontember rendszeresen fogalmaz meg társadalomkritikát dalszövegeiben, de attól sem riad vissza, hogy politikai üzenetet közvetítsen művészetén keresztül. Dalszövegeinek egyik állandó visszatérő eleme a keresztény vallás is.

Talán ennek is köszönhető, hogy a zenekar korai éveiben, Bono lázadó hangneméről vált ismertté.

Ez végül odáig fajult, hogy miután bombatámadás érte 1987. november 8-án az ír Enniskillen városát, a terrorcselekményt elkövető IRA (Ír Köztársasági Hadsereg, melynek 1962-es megalakulása óta nyíltan vállalt célja, hogy felszámolja Észak-Írországot és Írországot, hogy végül az Ír-sziget teljes területét kitevő szocialista „összír" nemzetállam alakulhasson meg – a szerk.) elrablással fenyegette az énekest.

Bono 1983-banPixabay / Tom Kern

A U2 és így maga Bono számtalan zenei díjat zsebelt be 44 éves fennállása alatt: 46 Grammy-díj jelölésből huszonkettőt tudtak szoborra váltani, összesen azonban száztizenhatszor ismerték el munkásságukat a különböző díjátadókon. Van köztük számos Billboard Music Award, Brit Awards, MTV Video Music Award és két Golden Globe is. A legjobb eredeti dal kategóriájában kétszer is jelölték az együttest Oscar-díjra, ezeket viszont nem sikerült megszerezniük.

U2 - Vertigo (Official Video)www.youtube.com

A National Journal Bonót választotta a politikailag leghatékonyabb hírességnek. Karrierje során rendszeresen jótékonykodik, és olyan társadalmi problémákra hívja fel a figyelmet, mint például a harmadik világban élők helyzete vagy az AIDS-krízis. Utóbbi problémával még a Fehér Házba is eljutott, ahol az akkor éppen regnáló George W. Bush-sal tárgyalt.

Harmadik világban végzett munkája miatt, 2005-ben ott volt a 166 Nobel-békedíjra jelölt között, illetve ugyanebben az évben jelölték a Világbank elnökének is. Két évvel később David Reddeway brit nagykövettől Dublinban vette át lovagi érdemrend kitüntetést.

Bono 1982-ben vette feleségül Alison Hewsont, akivel azóta is egy párt alkot. Összesen négy gyermekük született.

A figyelmetekbe ajánljuk