Öt tény a bolygókról, amikről lehet, még nem hallottál

Öt tény a bolygókról, amikről lehet, még nem hallottál

A Naprendszer egy bizarr hely idegen bolygókkal, titokzatos holdakkal és furcsa jelenségekkel. Míg a Marson egy óriási, Egyesült Államok méretű kanyon található, addig az is lehet, hogy valahol a Neptunuszon túl egy óriási, felfedezetlen bolygó rejtőzik. Íme öt érdekesség!


A kilencedik bolygó

A tudósok úgy vélik, hogy létezik egy kilencedik bolygó a Naprendszerünkben, amely körülbelül tízszer akkora lehet, mint a Föld. Az objektum pontos helyét azonban még nem erősítették meg, de az biztos, hogy létezik, mivel gravitációs hatása más égitestekre is hatással van.

J1407b

A J1407b illusztráció

commons.wikimedia.org

Létetik egy J1407b nevű exobolygó, amelynek több mint 30 gyűrűje van, és mindegyiknek több tízmillió kilométer az átmérője. Gyűrűi 200-szor nagyobbak, mint az általunk jobban ismert Szaturnuszé.

A Föld mégsem a legjobb hely az életre?

Unsplash / The New York Public Library

2015-ben kidolgoztak egy indexet, amely szerint a Föld nem a legélhetőbb bolygó, amit eddig találtak. Van egy Kepler-442b nevű sziklás exobolygó, 1100 fényévre tőlünk, amely nagyjából akkora, mint a Föld. Ám ennek a bolygónak a lakhatósági besorolása 0,836, míg a Földé 0,829.

A leghosszabb völgy

Valles Marineris

en.wikipedia.org

A Marson található a leghosszabb ismert völgy. Ez a Valles Marineris, amely 4500 kilométer hosszú és 200 kilométer széles. Tízszer hosszabb, mint a Grand Canyon, körülbelül olyan hosszú, mint az Egyesült Államok keresztbe. A kutatók azonban nem tudják, hogy miképp alakult ki.

A legnagyobb tömeg, amellyel egy bolygó rendelkezhet, a Jupiter tömegének tizenháromszorosa. E bizonyos pont után ugyanis a bolygó saját gravitációja nukleáris fúziós reakciót indít el, és az égitestet barna törpének vagy bukott csillagnak minősítik.


A figyelmetekbe ajánljuk