Lehet, hogy az élet jeleit találták meg egy bolygón

A Szaturnusz holdján, az Enceladuson metánt észleltek.


Amikor a Cassini-Huygens szonda végigpásztázta a Szaturnusz Enceladus holdjának belsejéből böfögő gőzfelhőt, jelentős mennyiségű metánt talált. A metán magas mennyisége felkeltette az asztrobiológusok figyelmét. Ennek ellenére továbbra is lehetséges volt, hogy az ismert geokémiai (vagyis nem biológiai) folyamatok felelősek érte.

A tudósok azóta megállapították, hogy egyetlen ismert eljárás sem képes kiszivattyúzni a megfigyelt metán mennyiségét az Enceladusból. Ez azt jelenti, hogy ismeretlen folyamat okozhatja a felszabadulást, amely biológiai eredetű lehet.

Az Enceladus lenyűgöző hely. Messze van a Naptól, és vastag jéghéj páncélozza. A jég alatt azonban található egy óriási óceán, amely az élethez szükséges összetevőkkel rendelkezik a szakemberek szerint.

Amennyiben az Enceladuson vannak hidrotermikus szellőzőnyílások is, amire az eddigi jelek alapján igen jó esély van, akkor többé-kevésbé támogathatják az élet létrejöttét.

Eddig arra jutottak, hogy a biológiai metanogenezis (a mikróbák metánkibocsátása) kompatibilis az adatokkal, tehát nem vethetik el az élet meglétének hipotézisét a tudósok egyelőre.

A jövőben több küldetést is javasoltak az Enceladusra, hogy felfedjék az esetleges élet jeleit.

(Forrás: Science Alert)


A figyelmetekbe ajánljuk