maszk a falon festmény formájában

illusztráció

Egy bohócra hasonlíthatunk a legújabb maszkban, amiben enni és inni is lehet

Elsőre komikusnak tűnő maszkot terveztek mexikói kutatók. A cél az volt, hogy az egészen furcsán kinéző eszköz akkor is védjen a koronavírustól, ha eszünk, iszunk vagy bármi olyat csinálunk, amikor le kell vennünk a hagyományos arcmaszkunkat.

Az új szabvány azért is megmosolyogtató, mert elsőre úgy tűnik, mintha egy bohócorrot hordana a viselője. A cél természetesen az, hogy a csak az orrot eltakaró szöveg meggátolja, hogy az orrunkon keresztül belélegezzük a fertőzést. A mexikói Politechnikai Intézet szerint az új maszk jelentősen csökkenti a megbetegedés esélyét, és lassítja a fertőzés terjedését, hiszen a koronavírus elsősorban belégzés útján kerül a szervezetbe.

A módszerrel jobban tudjuk védeni magunkat, különösen akkor ha étteremben, repülőn, vagy fogorvosnál vagyunk, ahol elég problémás lenne levegő nélkül egész idő alatt"

– mondta Acosta Altamirano, a maszk egyik tervezője.

Fontos kiemelni, hogy az új dizájnú maszk nem helyettesíti a már megszokott, hagyományos arcmaszkokat. Altamirano hangsúlyozta: a legbiztonságosabb az lenne, ha a kettő kiegészíteni egymást, és az orrmaszkot akkor használnák az emberek, amikor a megszokott maszk lekerül rólunk.

Hogy a mexikói kutatók mennyire komolyan gondolják az új szabványukat jól jelzi, hogy már felvették a kapcsolatot maszkokat gyártó cégekkel, és reményeik szerint a jövőben már nagyobb tételben forgalmazhatják a bohócorra hajazó textilt.

(LadbibleLadbible)

A figyelmetekbe ajánljuk