Furcsa, pókemberként rohangáló bogarat találtak
A kutatók sem találkoztak még hasonlóval.

John Gould, a Newcastle-i Egyetem kutatója teljesen véletlenül talált rá egy olyan csiborféle bogárra, amely egyedülálló módon képes a vízfelszín alsó részén sétálgatni. Gould éppen ebihalakat tanulmányozott, amikor találkozott a bogárral; először pedig azt hitte, hogy csupán vízbe esett, és a hátára fordult.

Az esetről rögtön írt társával, a Jose. W. Valdezzel, a Halle-Jéna-Lipcsei Integratív Biodiverzitási Kutatóközpont szakértőjével egy tanulmányt.

Az már ismert volt, hogy léteznek olyan rovarok, amelyek annyira könnyűek, hogy a víz felületi feszültségét kihasználva képesek a víz felszínén haladni, de a most bemutatott csibor viselkedésére még nem volt példa.

Ráadásul nem csupán mozgás közben képes minderre: a videón látszik, hogy a bogár néha megállt, de ettől függetlenül továbbra is pókemberként ragadt a víztükör aljához. A tanulmány szerint a csibor egy buborékot használt, ami felhajtó erőként funkcionált, a bogár pedig lépésenként vizet nyomott a felszínre a tapadás érdekében.

Arra a kérdésre, hogy mindezt miért csinálja, a szakértők sem tudják a pontos választ. Szerintük a ragadozók ellen védheti így magát. Ha a kutatóknak sikerül több információt kideríteni a bogár mozgásáról, a későbbiekben még a robotikában is hasznát vehetik – írja a LiveScience.


A figyelmetekbe ajánljuk