bob dylan
Más nagy előadók is fontolgatják ezt a lépést a koronavírus-járvány miatt, például David Crosby.


Egészen sok pénzért keltek el Bob Dylan dalainak kiadói jogai. Pontos adat nincs az összegéről, de bennfentesek szerint valahol 300 és 500 millió dollár közötti tételről van szó, ami egészen példátlan. Viszonyítási alapként Stevie Nicks, a Fleetwood Mac legendája nemrég 100 millióért adott túl kiadói jogainak 80%-án. Zeneipari szakemberek szerint nem cseréltek gazdát dalok jogai ilyen mértékű összegért azóta, hogy Paul McCartney visszavásárolta a teljes The Beatles katalógust.

Az új tulajdonos a Universal Music Group óriáskiadó, ami mostantól elérhetővé teszi Dylan dalait filmek, sorozatok, videójátékok, reklámok és egyéb médiafelületek számára, akik pénzért cserébe használhatják. Ugyanakkor a legendás zenész sem vesztette el minden kontrollját munkássága felett, ugyanis neki is engedélyt kell adnia ahhoz, hogy valamit tényleg használjanak is. Bár bizonyos dolgokban nem ő irányít, vélhetően az új tulajdonos nem akarja összerúgni a port egy ennyire értékes ügyfelével, szembe menve az akaratával.

A döntést jó eséllyel a koronavírus-járvány inspirálhatta, ugyanis jelenleg a legtöbb zenésznek a streaming az egyetlen bevételi forrása, azok viszont nem fizetnek igazán jól. Ellenben mondjuk nagy produkciók, amik egy dal felhasználásáért is komolyabb összeget tudnak fizetni. Nagy zenészek kiadói jogai pedig, mint a példa mutatja, komoly bevételt generálhat ebben a nehéz helyzetben. Ezzel indokolta David Crosby is, hogy miért árulja ő is. Mint mondta, jelzáloga és családja van, nincs más lehetősége jelenleg a bevételszerzésre.

Ennek fényében a nagykiadós oligopóliumok elleni küzdelemben megjelentek különböző új vállalatok, amik kifejezetten a kiadói jogokra szakosodtak, illetve azok licencelésére különböző produkciókhoz pénzért. Stevie Nick például egy ilyen cégnek, a Primary Wave-nek adta el a sajátjának 80%-át. Így ma már az is megoldható, hogy úgy adjon túl egy előadó gyors pénz reményében a jogain, hogy azok ne a kevés óriáskiadóhoz kerüljenek, növelve azok eddig sem csekély hatalmát a zeneiparban.

(Forrás: AP)

A figyelmetekbe ajánljuk