person holding yellow plastic spray bottle

A tengerektől a szárazföldön át az égig a Föld rendszerei szintetikus anyagokkal szennyezettek, és a tudósok figyelmeztetnek, hogy ez már a bolygónk épségét is a szakadék szélére sodorta.


Napjainkban mintegy 350 ezer ember által előállított vegyi anyag van forgalomban, köztük műanyagok, növényvédő szerek, ipari vegyi anyagok, kozmetikai vegyszerek, antibiotikumok és egyéb gyógyszerek. Az a tény, hogy ez a szám továbbra is rendkívüli ütemben növekszik, gyakorlatilag lehetetlenné teszi, hogy bármely hatóság nyomon kövesse a környezetre gyakorolt lehetséges hatásaikat. Ezen a ponton már nem lehet lépést tartani.

Most a helyzet új elemzése azt sugallja, hogy határozottan átléptünk egy bolygóhatárt egy nem biztonságos térbe. Az 1950-es évek óta a vegyszertermelés ötvenszeresére nőtt. 2050-re ez a mennyiség várhatóan ismét megháromszorozódik. Az a sebesség, amellyel ezek a szennyező anyagok megjelennek a környezetben, messze meghaladja a kormányok képességét a globális és regionális kockázatok felmérésére, nem is beszélve a lehetséges problémák ellenőrzéséről.

Még ha a jövőben sikerül is lassítani a vegyi anyagok termelését, a saját magunk által létrehozott újszerű egységek már beszivárogtak a légkörbe, a hidroszférába, a krioszférába, a geoszférába és a bioszférába. Mivel e vegyi anyagok közül sokan örökké élhetnek a környezetben, az általuk jelentett potenciális veszélyek messze a jövőben is folyamatos problémák alapját képezhetik. A probléma figyelmen kívül hagyása ostobaság, de az emberiség nagyrészt ezt tette.

2009-ben egy nemzetközi kutatócsoport összeállított egy listát kilenc olyan határról, amely stabilan tartotta bolygónkat az emberi lét szempontjából, beleértve az üvegházhatású gázok kibocsátását, az ózonréteget, az erdőket és az édesvizet.
2015-ben arra a következtetésre jutottak, hogy az emberiség ezek közül négy határt átlépett: az éghajlatváltozást, az üvegházhatású gázok kibocsátását, a földrendszerek változását és a kihalási arányt.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk