three gold-colored bitcoins on black surface

A városnak lesz Bitcoin-bányája, meg egészen szokatlan adózási modellje is.


El Salvador eddig is nagyon hitt a Bitcoinban, most pedig úgy döntöttek, hogy egy egész várost is szentelnek a kriptovalutának. Nayib Bukele elnök bemutatta a Bitcoin City építésének tervét a Fonseca-öböl mentén, a La Unión és a Conchagua között található vulkán közelében. A metropolisznak saját geotermikus erőműve lesz, amely segít a kriptobányászat támogatásában.

Emellett szokatlan lesz a városon belül az adózási rendszer is. Nem lesz adóköteles a tőke, a jövedelem, a bérek és az ingatlan sem, cska a hozzáadott értékre fizet bárki adót. A város emellett pénzérme alakú lesz, vagyis kerek. Bukele nem közölte, hogy mikor tervezik befejezni a várost, de egyúttal bejelentett egy 1 milliárdos Bitcoin-kötvényt is. A felét a Bitcoin-bányászati infrastruktúra kiépítésére, a másik felét pedig a digitális valita további vásárlására fordítanák.

A kis ország igen intenzíven letette voksát a kriptovaluta mellett annak reményében, hogy fellendíti majd a gazdaságot, nagyobb szabadságot és mozgásteret biztosítva az országnak. Ugyanakkor mindez csak akkor következhet be egyáltalán, ha a Bitcoin értéke stabilan felfele megy. Ha egy ponton beesik, akkor elég csúnyán rá fognak arra fázni.

(Forrás: Engadget)


A figyelmetekbe ajánljuk