hinta

A koronavírus legyőzésének – vagy legalábbis megfékezésének – elősegítése miatt otthonainkban ragadtunk, mely gyakorlatilag drasztikusan megváltoztatta az egész évünket.


ember bez\u00e1rts\u00e1g

Unsplash/Tejasvi Ganjoo

Többféle eljárást alkalmaztak a világon: egyes országokban csak tanácsként fogalmazódott meg, máshol viszont szigorú szabályok mentén kellett betartani az otthonmaradás szabályait. Emiatt nem mindenki tudott ezzel a helyzettel könnyen megbirkózni.

Egy nemzetközi, pszichológusokból álló csapat, világviszonylatban arra kérdésre keresték a választ, hogy különböző személyiségtípusok hogyan kezelik ezeket a helyzeteket. Azt elemezték hogyan reagáltak saját és mások viselkedésére idén márciusban és áprilisban, abban a periódusban amikor a legtöbb országba eljutott a fertőzés.

Ötvenöt ország százegyezer résztvevőjét vizsgáltak a kutatók. A vizsgálat során azt is figyelmébe vették, hogy országonként mennyire voltak szigorúak a szabályok, amibe beletartozott az iskolába, munkába járás, a tömegközlekedés használata, nemzetközi és belföldi utazások is.

„Nem meglepő módon, azokon a helyeken, ahol a kormány szigorúbb politikát vezetett be, gyakrabban maradtak otthon az emberek"

– mondta a Cambridge Egyetem vezető kutató pszichológusa PHD jelölt Friedrich Götz.

A résztvevőknek rengeteg kérdésre kellett válaszolniuk, melyekből kiderült, melyik öt nagy személyiségtípusok egyikébe tartoznak: az élményekre nyitott, lelkiismeretes, extrovertált, szeretetreméltó, érzékeny és ingerlékeny személysigégtípusok közül.

A csapat felfedte azt, hogy a személyiségjegyek önállóan is segítenek megjósolni azt, hogy az adott ember hajlandó-e otthonmaradásra vagy sem:

a nyitott, lelkiismeretes típus, a szeretetreméltó és érzékeny típusok mind magasabb pontszámot értek el.

Az extrovertáltak viszont szignifikánsabban kevésbé voltak hajlandóak otthon maradni, bármilyen lezárási tényezőket is vezettek be az adott országban.

"Az extrovertáltak társas, szociális igényük sokkal magasabb, mint a társaiké, és ezért nekik nehezebb volt a bezártsággal megküzdeniük" tette hozzá Götz.

A megfigyelt hatások statisztikailag jelentősek voltak, de a kutatás azt is kiemelte, hogy átlagosságban kicsi volt ez a csoport, de amikor belegondolunk abba, hogy több száz vagy millió ember volt otthon, felügyelet alatt, még egy kis deviáns csoport is komolyan árthat a vírus terjedésének tekintetében, adta hírül a ScienceAlert.

A figyelmetekbe ajánljuk