berlin

Kampányt indítottak a járművek betiltásáért a német fővárosban – és lehet, hogy tényleg megtörténik.


Miközben mindenki más tétovázik, akaratlanul is magára hagyva a bolygónkat, s megvárva azt, hogy az éghajlati válság elérje a fordulópontot, a német főváros polgárai drasztikus lépéseket tesznek ennek megakadályozása érdekében.

Hiszen 50 ezer berlini írta alá azt a petíciót, amely törvényt kezdeményez a személygépkocsik kitiltására a város egyes területeiről – megnyitva ezzel az utat egy zöldebb, egészségesebb, csendesebb és biztonságosabb jövő felé.

A berlini Autofrei kampány azt szeretné, ha a hév-hálózat által körülvett teljes terület nagyrészt személygépkocsiktól mentes lenne. Ha a törvényt elfogadják, a világ legnagyobb autómentes városi területét hozzák létre.

A tilalom alól természetesen több kivétel is lenne. Azoknak, akiknek a munkájukhoz autóra van szükségük, valamint azok, akiknek mozgáskorlátozottságuk miatt rá vannak kényszerítve a kocsihasználatra, továbbra is vezethetnének.

A sürgősségi szolgálatok nyilvánvalóan mentesülnének a törvény alól, s mivel az embereknek néha valóban szükségük van a járművekre (például költözésnél), minden polgárnak évente legfeljebb 12 bérelt autóval történő utazást engedélyeznének.

De miért akar a kampány inkább autómentességet, mint elektromos autókat?

Nik Kaestner, a kampány mögött álló egyik helyi lakos a The Guardiannek elárulta:

Jövőre az autók körülbelül felének elektromos meghajtásúnak kellene lennie, hogy teljesíteni tudjuk a szövetségi kormány saját közlekedési kibocsátási célkitűzéseit. Ez nyilvánvalóan nem fog megtörténni – jelenleg Németországban a járműveknek csak 1,3 százaléka elektromos. Az egyetlen megoldás tehát az, hogy csökkentsük a vezetés mennyiségét, nem pedig az, hogy megváltoztassuk a vezetés módját"
A figyelmetekbe ajánljuk