Az idén bemutatott Bacalar a Bentley első kétüléses autója 1930 óta. Mind a 12 darab teljesen egyedi példány, amelyet a vásárló bevonásával alakítanak ki, figyelembe véve az összes speciális kívánságát.


Az automobilizmus hajnalán az autóvásárlás leginkább a hintók beszerzéséhez hasonlított: az egyik műhelyből érkeztek a „lovak", vagyis az alváz és a hajtáslánc (motor, sebességváltó, tengelyek, kerekek, felfüggesztés, kormánymű), míg a karosszériát már egy másik vállalkozás szabta rájuk; a kettő külön szakmának számított. A luxusautók esetében azt követően is népszerűek maradtak a rendelésre készült, egyedi felépítmények, hogy bő száz évvel ezelőtt beindult a négykerekűek tömeggyártása.

A hagyomány ma is él, ahogy azt a Bentley legújabb modellje mutatja: a 12 darabos limitált szériában készülő Bacalar roadster a világ legrégebbi, jelenleg is működő karosszériaépítő műhelye, a Mulliner munkája. A ma már a Bentley kötelékébe tartozó manufaktúra a XVI. század óta szállít az egyedi mesterművekre vágyó (és azt megfizetni képes) ügyfeleknek – először hintókat, majd autókarosszériákat.

A 12 darabos limitált Bentley-széria mindegyik darabja mestermű

Bentley

A Bacalar sportosan elegáns külseje fényűző belső tért takar. A megmunkálás természetesen a legmagasabb minőséget képviseli, a bőrülések mindegyike 150 ezer kézi öltéssel készült. A felhasznált anyagokat a fenntarthatóság jegyében választották ki, ezért a fényezésnek a festékbe kevert rizshéjhamu kölcsönöz telt csillogás, a műszerfal fabetétei pedig ötezer éves, természetes módon konzerválódott mocsári tölgyből készültek. Opcionálisan kifejezetten a modellhez gyártott poggyászkészlet is jár az autóhoz, amelyet a 140 éves múltra visszatekintő olasz Schedoni készít.

A Bentley Bacalar 1,5 millió fontról indul

Az impozáns megjelenéshez illő menetteljesítményekről a márka W12-es, 6,0 literes turbómotorjának átalakított változata gondoskodik. A teljesítményt 695 lóerőre növelték, a maximális forgatónyomaték pedig 900 Nm, amit 8 fokozatú duplakuplungos váltó továbbít a 22 colos felniken futó kereke felé.

Az induló ár 1,5 millió font, de ezzel együtt már valamennyi példány elkelt – a Bentley ezért a jövőben is tervez hasonló projekteket.

Friss

Messy Nessy Chic

5+1 film, ha hiányzik Párizs

Bár egyre több határ nyílik meg, és indulnak a nemzetközi járatok, a lezárások előttihez hasonló turistáskodást egy darabig még biztosan mellőznünk kell. Ha hiányoznak kedvenc nagyvárosaink, idézzük meg őket olyan filmekkel, amelyek hűen visszaadják különleges hangulatukat! Mi most Párizst vesszük célba.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS