Különleges sivatagba kalauzol minket egy dubai konyhafőnök, akinek a segítségével helyi nomádok, beduinok életébe és konyhájába kapunk betekintést.
Ouzi párolt bárány
Follow in the footsteps of the Bedouins and uncover the secrets of the desert with the Al Marmoom Bedouin Experienc… https://t.co/wEzzWD4ACJ— Corporate Concierge (@Corporate Concierge) 1553589868
Az Euronews videójában ismerhetjük meg a tradicionális párolt bárány receptjét, melyet „lassú tűzön " a földbe ásott kemencékben készítenek el.Az különleges arab ételt már évszázadok óta adják át generációról generációra egymásnak a vándorló népcsoport tagjai.
A csatorna munkatársai is a sivatagban próbálták ki a receptet, melyben segítségükre volt Musaab Altouhan konyhafőnök, valamint Eddie Robinson túravezető. Beavatták a folyamat minden részletébe a műsorvezetőt. Altouhan szerint sóval, fekete korianderrel és kardamommal kell készülni, majd ehhez jön a curry és a kömény. Robinson hozzátette, hogy a szárított citrom nagyon sok ízt hozzá tud tenni az ételhez.
Tradicionális ünnepi étel
És, hogy pontosan mi a recepet? Azt Robinson mesélte el:
„A bárányt megsózzuk, majd hagyjuk állni legalább egy napig. Régebben kifejezetten alkalmi étel volt, mivel hosszú az előkészítési folyamata. Tradicionálisan faszénen párolták egy egész napig. Akkor készült el az étel, amikor a hús magától leesett a csontról. A elkészült bárányt pálmalevelekbe tekerték, rizs mellett egy helyi különlegességgel, hashóval tálalták, mely keveréke a lencsének, fenyőmagnak és kesudiónak. Ez egyébként egy ünnepi fogás, melyet a nagy család, együtt fogyaszt el. Tradicionálisan kézzel eszik, melynek oka, hogy így könnyebben meg tudod ragadni a húst a rizzsel egyyütt. A rizs nem tapad össze túlságosan, ezért még ahhoz joghurt is jár. Amikor eszed, a kezedből kanalat formázol, tenyereddel segítesz az evédben. A joghurt szerepe, hogy jól összevegyíti az ízeket, valamint a golyókat is könnyebb megformázni vele."