Egy fegyház falán jelent meg Banksy legújabb alkotása Oscar Wilde-ról
Getty Images

Egy fegyház falán jelent meg Banksy legújabb alkotása Oscar Wilde-ról

Kifejezetten aktív alkotói időszakát éli a rejtélyes brit művész. Ugyan még nem erősítette meg, de minden jel arra utal, hogy az ő kezéhez fűződik a mostani mű is.


A decemberi koronavírusra reflektáló alkotása után a megfoghatatlan Banksy minden jel szerint újra jelentkezett:

a börtönből összekötözött lepedőkön át szökő foglyot ábrázoló graffiti jelent meg kedd reggel egy híres readingi fegyház téglafalán.

A menekülő férfi Oscar Wilde íróra emlékeztet, aki egykor az angliai börtönben raboskodott. A lepedőkből összecsomózott kötél végén egy írógép lóg.

A BBC szerint a világhírű graffitiművész egyelőre nem erősítette meg, hogy ő készítette az alkotást, de a jellegzetességei alapján minden arra utal, hogy az ő műve lehet.

Getty Images

Oscar Wilde 1895 és 1897 között volt a börtönben, amelynek brutális bánásmódját A Readingi fegyház balladája című költeményében örökítette meg. Az írót a Lord Alfred Douglashoz fűződő viszonyának napvilágra kerülése után homoszexualitása miatt ítélték börtönbüntetésre, mivel az akkor bűncselekménynek számított.

A fegyház 2013 óta nem működik, 2019-ben a kormány döntött arról, hogy eladják. Egy kezdeményezés azért kampányol, hogy ne lakásokat hozzanak létre a helyén, ahogy azt eredetileg tervezték, hanem alakítsák kulturális közösségi térré.

Mivel az ingatlanfejlesztés tavaly kudarcba fulladt, a helyi önkormányzat is a művészeti projektet támogatja.
A kampányhoz neves sztárok – köztük Kenneth Branagh, Natalie Dormer és Judi Dench – is a nevüket adták.

Paul Gough professzor, Baksy-szakértő szerint a fegyház falán megjelent kép „nagyon meggyőző", a festmény színvonala arra utal, hogy hozzáértő alkotása, aki gyakorlott a falfestmények terén, és képes arra, hogy egy éjszaka alatt elkészítsen egy ilyen művet.

A professzor elmondta, hogy a kép feltehetően a fegyház művészeti központtá történő átalakítására reflektál. De mivel szerepel rajta az írógép, és az egész kapcsolatba hozható az írással, elképzelhető egy olyan üzenete is, amely a média és a Facebook körül zajló jelenlegi történésekhez is köthető.

Egyébként a Banksy-művek kifejezetten felpörögtek az utóbbi időben: ahogy mi is megírtuk, az előző alkotásának köszönhetően egy lefestett ingatlan értéke közel tízszeresére, kétmilliárd forintra nőtt, két hete pedig eltávolították egy műgyűjtő vásárlása után az egyik legismertebb alkotását.

(MTI / BBC)

A figyelmetekbe ajánljuk