Az idei Golden Globe-életműdíjat Jane Fonda kapja
Getty Images / Caroline McCredie

Az idei Golden Globe-életműdíjat Jane Fonda kapja

A kétszeres Oscar-díjas színésznő kapja meg az idei Cecil B. DeMille-díjat.

.

Cecil B. DeMille-díjat olyan személyeknek ítéli oda az újságírótestület, akik kimagasló hatást gyakoroltak a szórakoztatóipar világára. Tavaly az elismerő kitüntetést Tom Hanks kapta, előtte pedig Oprah Winfrey, Jeff Bridges, Meryl Streep és Denzel Washington is megkapták már, de van Golden Globe-életműdíja Morgan Freemannek, Jodie Fosternek, Robert DeNirónak és Steven Spielbergnek is.

Az Oscar-díjas színésznőt először 1960-ban láthatta a közönség a mozivásznon, később pedig olyan filmekkel vált világsztárrá, mint a Klute és a Hazatérés. E két alkotásban nyújtott alakításainak köszönhető zsebelte be két Oscar-díját. Emellett pedig négy Henrietta-díjat is kapott a Golden Globe-on, amit még 1950 és 1979 között az adott év legnépszerűbb színészének és színésznőjének ítéltek meg.

A legendás művésznő tehát nem szűkölködik elismerésekben, de mindegyik közül talán az idei lesz a legértékesebb – írja a BBC.

„ Lehengerlő tehetsége elnyerte a legmagasabb szintű elismerést"

– nyilatkozta a Hollywood Külföldi Tudósítók Szövetsége (HFPA) - akik az ünnepség szervezői.

A ceremóniát idén február 28-án tartják meg.

Ám Jane Fondát nem csak kiváló színésznőként ismerhetjük, hanem politikai aktivistaként is. Az 1960-as években hangosan ellenezte a vietnami háborút, nőjogi helyzetekben véleményvezér. Napjainkban pedig többször is tüntetett a klímaváltozás ellen, ennek okán 2019-ben több alkalommal le is tartóztatták a heteken át tartó demonstráción indulatos megnyilvánulásai miatt.

A figyelmetekbe ajánljuk