Borganika: közösségi főzőtér
Fotó: Láng Péter

Gyoza, ahogy egy japán nagyi készíti - Budapesten

Nagyikám - ez a címe annak a főzőkurzusnak, ahol igazi nagymamák avatnak be bennünket a házias ételek elkészítésének titkaiba.

Nagyikám-klasszikusok: Gyoza​

Borganika: k\u00f6z\u00f6ss\u00e9gi f\u0151z\u0151t\u00e9r

Gyoza, nagyikám-módra

Fotó: Láng Péter

Gyoza tészta(12-14 db/10 cm nagyságú):
  • 50 g finomliszt
  • 60 g rétesliszt
  • csipet só
  • 80 ml forró víz
  • 2 ek. kukoricakeményítő

Az összekevert lisztekhez sózott forró vizet öntünk és összekeverjük. A tésztát kb. 5 percig gyúrjuk. A tésztából virsliformát sodrunk, utána 12-14 db golyócskát készítünk. A tetejüket megszórjuk keményítővel, majd fóliával lefedve kb. 30 percig állni hagyjuk. A golyócskákat tenyérrel kilapítjuk (fontos, hogy kerek forma maradjon!), majd sodrófával kb. 10 cm átmérőjűre kinyújtjuk.

Gyozatöltelék (12-14 db tésztához):
  • 100 g darált sertéshús
  • 100 g káposzta
  • 2 szál zöldhagyma
  • 1 kiskanál fehérbor (sake)
  • 1 kiskanál szójaszósz
  • 1 kiskanál reszelt fokhagyma
  • 1 kiskanál reszelt gyömbér
  • 1 kiskanál szezámolaj
  • só, bors
Gyozaszósz:
  • szójaszósz
  • ponzu
  • citrom
  • csilikrém

A káposztalevelet mikrohullámú sütőben megfonnyasztjuk. A darált húst sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a csillaggal jelölt fűszereket. A káposztát apróra vágjuk, kifacsarjuk belőle a maradék nedvességet és a darált húshoz adjuk. A tészta közepére tesszük a húskeveréket, majd a tésztát félbehajtva a széleit jól összenyomkodjuk.

Szezámolajjal bekenjük a serpenyőt és berakjuk a gyozákat. Amikor a gyoza alja megbarnul, kevés vizet öntünk a serpenyőbe és rögtön lefedjük. Közepes lángon kb. 5 percig pároljuk. Amikor a fedő alatt elpárolgott a víz, rácsurgatunk még szezámolajat. Lefedjük egy akkora tányérral, mint a serpenyő, és egy határozott mozdulattal kiborítjuk.

A figyelmetekbe ajánljuk