Részlet az Avatar című filmből.
20th Century Studios

Ezért bojkottálják az amerikai őslakosok az új Avatar-filmet

Amerikai sajtóértesülések szerint több amerikai őslakos csoport is tiltakozik James Cameron Avatar-folytatásának bemutatása ellen a rendező megjegyzései miatt.


Cameron 2010-ben kampányolt az óriási Belo Monte vízerőmű építése ellen az Amazonas vidékén, és arról beszélt, hogy az őslakosok küzdelmei nagyban inspirálták az Avatar megírásakor.

Úgy éreztem, mintha 130 évvel visszamentem volna az időben, és azt figyeltem volna, mit mondhattak a lakota sziúk egy olyan időszakban, amikor lökdösték, megölték, és kitelepítették őket. Ez volt számomra az egyik hajtóerő az Avatar megírásakor, nem tudtam nem arra gondolni, hogy ha lett volna egy időablakuk [a lakota sziúknak], és láthatták volna a jövőt, és láthatták volna, hogy a gyerekeik az ország legmagasabb öngyilkossági rátájával rendelkeznek, mert reménytelenek, és egy zsákutcás társadalomban élnek, akkor sokkal keményebben harcoltak volna

– mondta Cameron.

Ez is érdekelhet: Milyen hosszú lehet egy nap a Pandorán?

Az olyan őslakos vezetők, mint Yuè Begay, sértőnek érezték Cameron sziú nemzetre vonatkozó megjegyzéseit, és a film bojkottjára szólítottak fel.

Joanna Brewer, a Smith College professzora szintén a film elleni tiltakozásra szólított fel:

James Cameron nyilvánvalóan azért készítette az Avatart, hogy minden halott ősömet „keményebb harcra" ösztönözze. Húzzál már el a megmentő komplexusoddal, haver. Kérem, hogy mindenki nézzen meg egy igazi bennszülött filmet, ahelyett, hogy ezt a csúnyán kisajátított kék szemetet bámulná.

Forrás: Vulture

A figyelmetekbe ajánljuk