asmr

Az ASMR-videók tényleg csökkenthetik a szorongást?

Egybehangzó jelentések szerint az ASMR valóban segít az embereknek abban, hogy nyugodtabbnak érezzék magukat, kevésbé legyenek stresszesek, és könnyebben elaludjanak.


Az ASMR-videók rendkívül megosztóak, néhány emberre a fárszt hozzák, valaki ideges lesz tőle, még másnak ez egy intenzíven pihentető, bizsergető érzést válthat ki, amelyet autonóm szenzoros meridiánválasznak, más néven ASMR-nek neveznek.

Az ASMR-bizsergést gyakran javasolták olyan tünetek kezelésére, mint a stressz vagy az álmatlanság, de évek óta csak anekdotikus bizonyítékok vannak ennek a jelenségnek a mentális egészségügyi előnyeiről. Emberek milliói számoltak be arról, hogy az ASMR-videók hallgatása segített elfojtani a szorongást, vagy megnyugvást hozott számukra, és ezt jó pár ASMR YouTube-csatorna népszerűségéből is feltűnik: az ASMR Darling több mint 2,5 millió feliratkozót gyűjtött össze, míg a Gibi ASMR közel négymilliót.

Most pedig egy új kutatás igazolt mindenkit. A legfrissebb tanulmány megerősítette, hogy az ASMR valóban segíthet az embereknek a mentális egészségükön: Charlotte Eid és a Northumbria Egyetem kutatói megállapították, hogy amikor a kísérleti alanyok megnéztek egy ötperces ASMR-videót, a szorongás érzésének csökkenéséről számoltak be. A tanulmány azt is megállapította, hogy azok az emberek, akik szorongásban és magasabb szintű neuroticizmusban szenvednek, nagyobb valószínűséggel tapasztalják meg ezt az érzést.

Az eredmények azt sugallják, hogy az ASMR beavatkozásként szolgálhat a neuroticizmusban vagy szorongásban szenvedő egyének számára. Dr. Craig Richard, az ASMR University alapítója és a Sleep Whispers podcast házigazdája elárulta:

Az ASMR következetesen arról számolt be, hogy segít az embereknek abban, hogy nyugodtabbnak érezzék magukat, kevésbé legyenek stresszesek, és könnyebben elaludjanak. Még a súlyos szorongásos és álmatlanságban szenvedő emberek is beszámolnak az ASMR jótékony hatásairól.

Nyilvánvaló, hogy az ASMR régi rajongói már évek óta használják az önnyugtatásra, és ezek a megállapítások nem fognak sokkolni senkit, aki már megtapasztalta a bizsergés boldogságát. De legalább most már tudományosan is bebizonyosodott, hogy egyáltalán nem furcsa elaludni ezekre a tartalmakra.

A figyelmetekbe ajánljuk