Egy nő néz a kamerába.

Az arcunk sokkal több érzelmet közvetít, mint az fel tudnánk fogni

Egyesek többet árulnak el arckifejezésükkel, mint mások, de kétségtelen, hogy az emberi arc képes az érzelmek széles skáláját közvetíteni.


Egy új kutatás azt vizsgálja, hogy arcvonásaink mennyire rugalmasak és sokoldalúak tudnak lenni, ha arról van szó, hogy kifejezzük érzelmeinket. A kutatók egy kifinomult, egyedi grafikai szoftverplatform segítségével 100 résztvevőnek mutattak különböző, számítógéppel generált arcokat, és arra kérték őket, hogy jegyezzék fel, milyen érzelmeket fejeznek ki azok – írja a Science Alert.

Kiderült, hogy az arcokra „írt" érzelmi kifejezések ugyanolyan sokszínűek és gazdagok, mint maguk az arcok: a különböző arcmozdulatok, mint például a felhúzott szemöldök vagy a tátott száj, egyszerre kétféle információt is közvetíthetnek.

Más szavakkal, valami, mint például egy ráncolt orr, egyszerre közvetíthet széleskörű információt (például a negativitást) és egy konkrét érzelmi kategóriát (például a szomorúságot). Ezt nevezzük multiplex jelek adásának.

Ez a kutatás arra az alapvető kérdésre keresi a választ, hogy az arckifejezések hogyan érik el az érzelmi üzenetek közvetítésének összetett jelátviteli feladatát. Számítógéppel generált arcok, valamint szubjektív emberi észlelési válaszok és új elemzési eszközök segítségével megmutatjuk, hogy az arckifejezések képesek az érzelmi információk összetett kombinációit multiplexált arcjelzéseken keresztül közölni

– mondja Rachael Jack, a Glasgow-i Egyetem számítógépes társadalmi megismerés professzora.

A résztvevők a különböző arcokat az érzelmek csoportosítására hagyományosan használt hat kategória egyikébe sorolták: boldogság, meglepetés, félelem, undor, harag és szomorúság. Azt is meg kellett mondaniuk, hogy egy dimenziót fejeztek-e ki: a pozitivitást vagy a negativitást, illetve azt, hogy mennyire "aktivált" az arc (tehát a nyugalom és az izgatottság közötti különbséget).

Azokat az arcmozgásokat (amelyeket akcióegységeknek vagy AU-knak neveztek), amelyek egy kategóriát és egy dimenziót is kombináltak, ezután multiplexnek jelölték. A 42 különböző AU-ból – a szemek becsukásától az állkapocs leejtéséig – 26 kapta meg a multiplexált jelvényt.

Ez az új tanulmány számos érdekes kérdést vet fel – nem utolsósorban azt, hogy hogyan érzékeljük a más emberek arcára „kiülő" érzelmeket. Segítenek-e az olyan dimenziók, mint a negativitás, abban, hogy felismerjük az olyan érzelmi kategóriákat, mint például a szomorúság?

A kutatók remélik, hogy a jövőbeni tanulmányokba valamilyen agyszkennelést is be tudnak építeni, hogy közelebbről megvizsgálhassák a kérdéses jelenségeket. Végül is, amióta csak létezik a fajunk, más emberek arckifejezéseinek dekódolására támaszkodunk.

Ugyanezek a kutatási eredmények a jövőre nézve is hasznosak lehetnek: a robotika és a virtuális valóság szempontjából kulcsfontosságú, hogy a mesterséges arcok úgy legyenek kialakítva, hogy azokat az érzelmeket közvetítsék, amelyeket közvetíteniük kell.

A figyelmetekbe ajánljuk