Hiánypótló kísérlet mutatta be, hogy az aranyhalak kitűnő járművezetők

Hiánypótló kísérlet mutatta be, hogy az aranyhalak kitűnő járművezetők

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy egyes állatok meglepő képességekkel rendelkeznek: a patkányok például nemcsak arra képesek, hogy apró patkányautókkal közlekedjenek, de még a célállomásra is képesek eljutni. Egy új kutatás során pedig az is kiderült, hogy az aranyhalak is rendelkeznek hasonló képességekkel.

Az izraeli Ben-Gurion Egyetem kutatócsoport tanulmánya elsőre feleslegesnek is tűnhet, de a tanulmánnyal az általános navigációs képességeket térképezték fel. Konkrétabban arra voltak kíváncsiak, hogy az aranyhalak más élőlényekhez hasonlóan képesek-e a tartományátviteli módszertan alkalmazására, amelynek során egy élőlény egy navigációs készségkészletet többféle környezetben is alkalmaz.

Hogy ezt kiderítsék, építettek egy halak által működtetett járművet (FOV): egy kerekes vázra szerelt kis akváriumot. A csapat a FOV-ot egy rúdra szerelt kamerával, processzorral és egy LIDAR-rendszerrel (lézer alapú távérzékelés) is felszerelte, amely a tartályban lévő halakra irányult.

A LIDAR-t és a kamerát arra használták, hogy meghatározzák, hol van a hal a tartályban, merre mozog, és hol van a tartály a környezetéhez képest. A processzor az adatok alapján döntötte el, hogy milyen irányba kell mozgatni a FOV-ot. Amikor a teszthal egy célpontra mutatott, a FOV abba az irányba hajtott.

A kutatók ezután hagyták, hogy a halak véletlenszerűen kanyarogjanak a kis akváriumukban, és megfigyelték, milyen hatással vannak a cselekedeteik a FOV mozgására. Ezután célpontot határoztak meg a halaknak: ha elérték valamelyiket, a halak jutalomfalatot kaptak.

Idővel a kutatók úgy találták, hogy a halak megértették, hogy cselekedeteik a kívánt módon befolyásolhatják a FOV mozgását, ami végül az ízletes jutalomhoz vezet.

A kutatás végül arra jutott, hogy a halaknak nem okozott gondot az alkalmazkodás; még a nehezítő körülmények között is egyenesen a jutalmuk felé hajtottak.

(Phys.org)


A figyelmetekbe ajánljuk