Apple-1

Apple-1

126 millióért kelt el egy régi Apple, amit Jobs maga készített

A kérdéses Apple-1 számítógépet Steve Wozniakkal közösen rakták össze a saját kezükkel.


Kaliforniában a napokban elárvereztek egy eredeti és még működő Apple-1 számítógépet 400 ezer dollárért, vagyis nagyjából picit több, mint 126 millió forintnyi összegért. A gépet 666 dollárért, vagyis nagyjából 210 ezer forintért árulták még 1976-ban, ennek most többszörösét fizette ki valaki érte.

A borsos árnak több oka is van. A legfőbb oka az, hogy a gépet az Apple két alapítója, Steve Wozniak és Steve Jobs tervezte. Mi több, a saját kezükkel rakták össze. Emellett pedig ritkaságnak is számítanak. A 70-es években ugyanis mindössze 200 darab készült belőle.

Az Apple-1 készüléket, amit egy 1986-os Panasonic videomonitorral együtt adtak el, mindössze két gazdája volt korábban. Eredetileg egy elektronika professzor vásárolta meg, aztán 1977-ben továbbadta egyik diákjának 650 dollárért, vagyis nagyjából 205 ezer forintért.

Ugyanakkor messze nem ez a legdrágább összeg, amiért Apple-1 gazdát cserélt, gyűjtők képesek voltak fizetné érte még 900 ezer dollárt, vagyis kb. 284 millió forintot is érte. Ez volt ugyanis az Apple legelső terméke, ami gyakorlatilag a személyi számítógépek trendjének elindítója is volt. Szóval gyűjtőknek egy vagyont is megér.

(Forrás: Boing Boing)


A figyelmetekbe ajánljuk