Az Apple-logója egy ablakon.
Az Apple rekordnegyedévet tudhat maga mögött.

A 2022-es első negyedévben az Apple-nek sikerült mindet felülmúlnia: A vállalat most jelentette be története eddigi legnagyobb negyedéves bevételét. Az iPhone 13-as termékcsalád eladásainak és a szolgáltatási üzletág folyamatos növekedésének köszönhetően az Apple 123,9 milliárd dolláros (32 ezer milliárd forint) bevételt ért el, ami jelentősen felülmúlta a Wall Street várakozásait. Az Apple 34,6 milliárd dolláros (11 ezer milliárd forint) nyereséget könyvelhetett el – ez szintén rekord.

Az iPhone kiemelkedő eladási negyedévnek örvendett, ami nem meglepő, tekintve, hogy a legutóbbi ünnepi időszakban az iPhone 13, 13 mini, 13 Pro és 13 Pro Max is elérhetővé vált. A cég csak iPhone-eladásokból 71,63 milliárd dolláros (23 ezer milliárd forint) bevételre tett szert, ami 9 százalékos növekedést jelent az előző negyedévhez képest.

A 2022-es év várhatóan nagyon sűrű lesz az Apple számára az új termékmegjelenések tekintetében. A cég a pletykák szerint már a jövő hónapra elkészíti az új 5G-képes iPhone SE-t, illetve egy frissített iPad Air-t és egy eddig meg nem nevezett megújult terméket is bemutathatnak.

Bizonytalanság övezi azonban a vállalat régóta várt AR/VR headsetjét, amely az Apple első jelentős terméke lesz egy új kategóriában a 2015-ös Apple Watch óta. A legfrissebb jelentések szerint az új modell talán csak valamikor 2023-ban jelenik meg.

Az Apple az előbb említett sikerek ellenére továbbra is küszködik a folyamatos ellátási problémákkal. Az előző negyedévben az vállalat becslései szerint 6 milliárd dolláros (1900 milliárd forint) bevételkiesést szenvedett el az ellátási lánc problémái és a félvezetőhiány miatt.

A 16 és 14 hüvelykes MacBook Prók szállítási ideje különösen megnövekedett, és továbbra is számos konfiguráció esetében a szállítási határidők márciusra és áprilisra becsülhetők. Az Apple kiskereskedelmi üzleteiben szinte lehetetlen raktáron találni felső kategóriás modelleket.

Forrás: The Verge

A figyelmetekbe ajánljuk