81 éves korában elhunyt a punk nagyasszonya és az újhullámos divatmozgalom legnagyobb úttörője, Vivienne Westwood.

A befolyásos brit divattervező markáns politikai nézeteivel és szókimondó hozzáállásával óriási feltűnést keltett a hetvenes években. Ráemlékezve összegyűjtöttünk néhány érdekességet, amit lehet, hogy nem tudtál róla.

1. Vivienne Westwood 17 évesen a londoni Harrow School of Art művészeti iskolában tanult divatot és ezüstművesnek is készült, de egy félév után otthagyta, mondván, hogy egy munkásosztálybeli lány soha nem tud megélni a művészvilágban. Ezután egy gyárban, majd tanárként dolgozott, mielőtt végül megnyitotta saját divatbutikját.

2. 1992-ben a brit divatnak tett szolgálataiért Brit Birodalom Rendjétől kitüntetést kapott, és állítólag bugyi nélkül jelent meg az ünnepségen. Ezt a mutatványt 2006-ban megismételte, amikor a walesi hercegtől megkapta a Dame címet.

Ez is érdekelhet:Ezt a nyakláncot hordja szinte minden Z generációs: de miért imádják ennyire?

3. 2007-ben Westwoodpt a British Fashion Awards díjátadón a divattervezésben elért kiemelkedő teljesítményért jutalmazták meg, azonban egy „pisiszünet" miatt elkésett a díj átvételéről.

4. Úgy tűnik, Westwood ellentmondásos és művészi stílusa átragadt két fiára is, akik szintén sikeres karriert futottak be a művészet és a divat területén – első fia, Benjamin Westwood fotós lett, második fia, Joe Corre pedig az Agent Provocateur fehérneműmárka alapítója.

Vivienne Westwood may have one of the craziest stories in all of fashion. How is it possible that a former elementary school ...

The History of Vivienne Westwood

5. Vivienne Westwood alkotta meg a Szex és New York című film főhősének, Carrie Bradshaw esküvői ruháját, amelyből közel ezer másolat készült. A filmbeli ruha térdig érő változatban volt megvásárolható, amiből az összes pár órán belül elfogyott. De nem ez volt az első kitérője a menyasszonyi ruhákhoz. A legelső menyasszonyi ruhakölteményt Derek Westwooddal kötött első házasságához tervezte meg saját magának 1962-ben, jóval divatmárkája megalapítása előtt.

6. A Westwood 2011-ben társult az Ethical Fashion Afrikával, ahol helyi asszonyokat foglalkoztatott, hogy újrahasznosított anyagokból táskákat készítsenek, és tisztességes bért is fizetett nekik. Törekvéseit azonban egyesek kritizálták, mely szerint a szegénységből szeretett volna profitálni.

Ez is érdekelhet: Az 1920-as évek divatja teljesen más volt, mint amit gondolnál

7. Vivienne Westwood ismert volt politikai aktivizmusáról is, illetve arról, hogy márkáját arra használta, hogy felhívja a figyelmet az olyan ügyekre, mint az éghajlatváltozás, a nukleáris fegyverek és az emberi jogok.