vivienne westwood

7 dolog, amit lehet, nem tudtál Vivienne Westwoodról

81 éves korában elhunyt a punk nagyasszonya és az újhullámos divatmozgalom legnagyobb úttörője, Vivienne Westwood.


A befolyásos brit divattervező markáns politikai nézeteivel és szókimondó hozzáállásával óriási feltűnést keltett a hetvenes években. Ráemlékezve összegyűjtöttünk néhány érdekességet, amit lehet, hogy nem tudtál róla.

1. Vivienne Westwood 17 évesen a londoni Harrow School of Art művészeti iskolában tanult divatot és ezüstművesnek is készült, de egy félév után otthagyta, mondván, hogy egy munkásosztálybeli lány soha nem tud megélni a művészvilágban. Ezután egy gyárban, majd tanárként dolgozott, mielőtt végül megnyitotta saját divatbutikját.

2. 1992-ben a brit divatnak tett szolgálataiért Brit Birodalom Rendjétől kitüntetést kapott, és állítólag bugyi nélkül jelent meg az ünnepségen. Ezt a mutatványt 2006-ban megismételte, amikor a walesi hercegtől megkapta a Dame címet.

Ez is érdekelhet:Ezt a nyakláncot hordja szinte minden Z generációs: de miért imádják ennyire?

3. 2007-ben Westwoodpt a British Fashion Awards díjátadón a divattervezésben elért kiemelkedő teljesítményért jutalmazták meg, azonban egy „pisiszünet" miatt elkésett a díj átvételéről.

4. Úgy tűnik, Westwood ellentmondásos és művészi stílusa átragadt két fiára is, akik szintén sikeres karriert futottak be a művészet és a divat területén – első fia, Benjamin Westwood fotós lett, második fia, Joe Corre pedig az Agent Provocateur fehérneműmárka alapítója.

5. Vivienne Westwood alkotta meg a Szex és New York című film főhősének, Carrie Bradshaw esküvői ruháját, amelyből közel ezer másolat készült. A filmbeli ruha térdig érő változatban volt megvásárolható, amiből az összes pár órán belül elfogyott. De nem ez volt az első kitérője a menyasszonyi ruhákhoz. A legelső menyasszonyi ruhakölteményt Derek Westwooddal kötött első házasságához tervezte meg saját magának 1962-ben, jóval divatmárkája megalapítása előtt.

6. A Westwood 2011-ben társult az Ethical Fashion Afrikával, ahol helyi asszonyokat foglalkoztatott, hogy újrahasznosított anyagokból táskákat készítsenek, és tisztességes bért is fizetett nekik. Törekvéseit azonban egyesek kritizálták, mely szerint a szegénységből szeretett volna profitálni.

Ez is érdekelhet: Az 1920-as évek divatja teljesen más volt, mint amit gondolnál

7. Vivienne Westwood ismert volt politikai aktivizmusáról is, illetve arról, hogy márkáját arra használta, hogy felhívja a figyelmet az olyan ügyekre, mint az éghajlatváltozás, a nukleáris fegyverek és az emberi jogok.

A figyelmetekbe ajánljuk