3 összetevőből elkészíthetjük a vietnámiak isteni kávékülönlegességét
2023-10-10
Egy igazi kávérajongónak, aki szenvedélyesen szereti kipróbálni a különböző italokat, szinte kötelező megkóstolnia a vietnámi kávét. A finomsághoz jellemzően Vietnámban termesztett, magas koffeintartalmú kávébabokat használnak, és a kávét erős ízűre főzik egy fém kávészűrő segítségével. Ezt viszont mi is könnyedén elkészíthetjük otthon!
A vietnámi kávét jégkockákkal is felszolgálhatjuk, de akár le is fagyaszthatjuk, hogy egy hideg, frissítő finomságot kapjunk belőle. Az ital fagyasztott változatának elkészítéséhez mindössze annyit kell tennünk, hogy lefőzzük a kávét, belekeverjük a cukrot, betesszük a fagyasztóba, majd amikor megfelelően kásás, sűrített tejjel a tetején díszítjük.
Ez is érdekelhet: Megkóstolnád? Itt a kávé ízű ásványvíz
Egy jó tanács: mivel a lefőzött kávénak időre van szüksége ahhoz, hogy megdermedjen, érdemes néhány órával azelőtt elkezdeni az ital előkészítését, mielőtt fogyasztani vagy kínálni szeretnénk vendégeinknek.
A kávé 1857-ben került Vietnámba, amikor egy francia pap azt remélte, hogy az északi régióban elkezdhet arabica babot termeszteni. Az ország középső felföldje azonban jobb termelési környezetet biztosított a kávébab számára, és az 1900-as évek elején ott kezdődött meg a robusta bab termesztése.
Olvasd el ezt is! Amikor egy csésze aranyat ér – a 6 legdrágább kávé a világon
Napjainkban a vietnámi kávét általában utcai árusok árulják, de mint fentebb is említettük: otthon is könnyen elkészíthető.