Újabb négy véletlen felfedezés, ami megváltoztatta az emberiség történelmét
2021-09-01
Akár hiszed, akár nem, a következő zseniális találmányok, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy gondtalanul éljük az életünket, nem a tudatosság termékei, hanem teljesen véletlenül jöttek létre. Cikksorozatunk második része következik.
A szacharint, az első mesterséges édesítőszer, amit 1878-ban véletlenül fedezett fel Constantin Fahlberg. Az orosz kémikus Ira Remsen vegyészprofesszor laboratóriumában dolgozott, majd a húzós munka után leült vacsorázni, és egy zsemlébe beleharapva édes ízt érzett, annak ellenére, hogy előtte kezet mosott.
Ekkor jött rá, hogy az anyagok édesek, amelyekkel dolgozott. Némi kísérletezés után Fahlberg arra a következtetésre jutott, hogy a cukrosságot az o-szulfo-benzoesavnak foszfor(V)-kloriddal és ammóniával való reakciója okozza, amelynek eredményeként benzoesav-szulfinid, vagy más néven szacharin keletkezik.
Az első röntgenfelvétel: a tudós feleségének keze
1895. november 8-án Wilhelm Conrad Röntgen fizikus a németországi Wurzburgban lévő laboratóriumában egy kartonnal borított vákuumcsövön kísérletezett, amikor egy közeli, kémiai bevonatú képernyőből titokzatos fényt vett észre. Zavarodottan és kíváncsian nevezte el a ragyogást okozó új sugarakat ismeretlen eredetük miatt röntgensugárzásnak, s miután még egy kicsit játszadozott az új sugarakkal, felfedezte, hogy a kezét a ragyogás elé tartva a bőrén keresztül a csontokig láthatja, így született meg a világ első röntgensugárzása.
1903-ban Edward Benedictus francia tudós a laboratóriumában dolgozott, s éppen vegyszereket kellett leszedni egy magas polcról, amikor véletlenül felborított egy lombikot.
Ehelyett, bár az üveg megrepedt és összetört, még mindig megtartotta általános formáját. Kiderült, hogy a lombikban cellulóz-nitrát maradványai voltak, amely, ha megszáradt, belülről védte az edényt.
Abban az időben az autók ablakaiban rendes üveg volt, és a szilánkok balesetek során súlyosan megsebezhették a sofőrt és az utasokat. Amikor Benedictus egy újabb autóbalesetről olvasott, kísérletezni kezdett, és végül feltalálta a biztonsági üveget, ami két üveglapból állt, s amelyek között egy réteg cellulóz-nitrátot tettek. Amikor felmelegítették a cellulóz megolvadt és szorosan összeragasztotta az üveglapokat.
A legenda szerint 1853-ban a Saratoga Springs-i étterem szakácsa, George Speck bosszankodott egy gazdag vendég panaszai miatt, aki többször is visszaküldte az akkoriban elterjedt, vastagra vágott francia típusú burgonyát. A harmadik visszaküldés után a férfi olyan vékonyra szeletelte a krumplit, amilyen vékonyra csak tudta és óriási mennyiségű sóval ízesítette.
Hamarosan pedig a ház specialitásává vált, ezzel pedig a nassolás története örökre megváltozott. Olyannyira, hogy a Harvard Egyetem nemrégiben végzett nagyszabású tanulmánya szerint a chips az Egyesült Államokban a súlygyarapodás első számú oka.
Az első részt pedig, IDE kattintva olvashatod el!