Shutterstock
Érdemes azonnal kidobni a sérült serpenyőnket, ha nem akarjuk mérgezni magunkat
2022-11-07
Egy új tanulmány kimutatta, hogy a főzőeszközökkel való érintkezés után mennyi apró műanyagrészecske kerülhet az ételeinkbe, írja a ScienceAlert.
A teflonnal bevont tapadásmentes edények és serpenyők használatuk és mosogatásuk során fokozatosan elveszítik bevonatukat, ami problémát jelenthet az ételkészítés során. Azt azonban nem könnyű megállapítani, hogy mennyi műanyag szabadul fel.
A kutatók szerint az eredmények erőteljesen figyelmeztetnek minket, hogy érdemes óvatosnak lenni a főzőedények kiválasztásakor és használatakor, hogy elkerüljük az élelmiszerek szennyeződését.
A vizsgálatban a csapat apró darabokra vágott egy teflonbevonatú főzőedényt, és a főzési folyamatokat szimuláltak, ahol különböző anyagokból készült eszközöket érintettek a főzőedényhez, a főzéshez hasonló módon, meghatározott ideig.
A számok szerint egy eltört vagy sérült bevonat akár 2,3 millió apró részecske felszabadulását is okozhatja az ételkészítés során – ez 30 másodperces főzési időn alapul.
Érdemes tudni, hogy a teflon (vagy politetrafluor-etilén) az úgynevezett „örökkévaló vegyi anyagok" családjába tartozik, amelyek megmaradnak a környezetben: a per- és polifluor-alkil anyagokat (PFAS) már számos egészségügyi problémával hoztak összefüggésbe.
Érthető tehát, hogy miért jelent problémát, ha a teflon mikrorészecskéi az ételeinkbe kerülnek.
Bár még mindig kérdéses, hogy mennyire gyakori és veszélyes a mikroműanyagok és nanoplasztikák ekkora mértékű felszabadulása, a kutatók további vizsgálatokat sürgetnek a főzés során fellépő lehetséges szennyeződési hatásokról.
Shutterstock
A kutatócsoport megjegyezte: a műanyag részecskék ilyen mikroszkopikus méretű mérése és értékelése kifejezetten nehézkes, és a jövőben pontosabb mérésekre lesz szükség.