Régészek Egyiptomban felfedezték III. Amenhotep király két kolosszális mészkőszobrát, amelyek egy szfinxre hasonlítanak – közölte az Egyiptomi Turisztikai és Régiségügyi Minisztérium.

Egy egyiptomi-német régészcsapat fedezte fel a különleges szfinxszerű szobrokat, amelyek eredetileg közel 8 méter hosszúak lehettek, amikor III. Amenhotep király számára készültek, aki a 18. dinasztia idején uralkodott (i. e. 1390 és i. e. 1353 között), és akinek unokája Tutanhamon király volt.

A szakértők az ókori fővárosban, Thébában (a mai Luxorban), III. Amenhotep király halotti templomában tárták fel a szfinxeket, amelyet az ókori egyiptomiak Évmilliók templomának neveztek.

A szfinxszerű Amenhotep ábrázolások igazi kolosszusok, hiszen az életnagyságú szobrok méretét jócskán meghaladják. A misszió során a halotti templom oszlopainak és falainak romjait is felfedezték, amelyeket az ókori egyiptomiak szertartási és rituális jelenetekkel díszítettek.

www.youtube.com

Giant Sphinxes Discovered at The Lost 'Temple of a Million Years' In Egypt
Ez a templom számos szobornak, makettnek és faldíszítésnek adott otthont, mielőtt i. e. 1200-ban pusztító földrengés érte.

– mondta Hourig Sourouzian egyiptológus, a küldetés vezetője.



(ScienceAlert)